Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Нацрада з питань ТБ і РМ — проти утисків ЗМІ. Але й за стриманість журналістів

3 грудня, 2004 - 00:00

На своєму засіданні у середу Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення вирішила звернутися до телерадіоорганізацій з заявою, яка має безпрецедентну (для цього органу) назву — «про неприпустимість утисків засобів масової інформації та зловживань свободою слова». Як повідомляє прес-служба Нацради, це рішення було прийнято після розгляду звернення Генеральної прокуратури України та численних звернень громадян, викликаних «суперечками довкола встановлення результатів виборів Президента України та неоднозначного подання цієї інформації телерадіокомпаніями».

«У дні загострення соціально-політичної ситуації в країні» Нацрада, зокрема, висловила стурбованість «фактами припинення в окремих регіонах України мовлення телерадіокомпаній, програми та передачі яких викликають претензії з боку місцевих органів влади, політичних осередків чи окремих керівників». Як зазначається в заяві, «неприпустимими є заборонні та обмежувальні рішення щодо засобів масової інформації з боку місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування. Ці рішення шкодять авторитетові нашої країни і дають підстави журналістським та правозахисним організаціям для тверджень про утиски свободи слова». Нацрада нагадала, що «національне законодавство містить чітко сформульовані норми та процедури запровадження дисциплінарних санкцій і покарання — аж до заборони діяльності — засобів масової інформації, які зловживають свободою слова та порушують права людини» і що слід «неухильно дотримуватися цих нормативних приписів». «Разом із тим, Національна рада вказує на ознаки порушень законодавства окремими телерадіокомпаніями, які активно втрутилися в політичні суперечки, підтримуючи когось із кандидатів на посаду Президента України. Вони часом цілеспрямовано тиражують заяви та заклики до незаконних дій». У заяві, зокрема, йдеться про заборону «закликати до насильницької зміни або повалення існуючого державного і суспільного ладу, порушення територіальної цілісності України, вести пропаганду війни, насильства і жорстокості, розпалювання расової, національної, релігійної ворожнечі».

Нацрада звертається до журналістів «із проханням при висвітленні нинішніх подій в Україні бути стриманими, виваженими, доброзичливими, об'єктивними в ставленні до людей і явищ». Бо, як зазначається у заяві, «від особистої позиції кожного з вас, від професіоналізму та виваженості ваших ЗМІ значною мірою залежить те, наскільки швидко наша країна вийде з нинішньої політичної кризи».

Газета: 
Рубрика: