Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Не місце на карті, а стан душі...

Про відповідальність виборців та холодну зиму
19 листопада, 2021 - 11:15

На «Свободі слова» Савіка Шустера на каналі «Україна-24» виступила колишня керівниця містечка Рава-Руська Ірина Верещук від партії «Слуга народу». Її призначили міністром реінтеграції тимчасово окупованих територій замість пана Резнікова, який став міністром оборони. Виступ Верещук був взірцем лояльності по відношенню до Президента Зеленського і водночас переповнювався різкими особистими нападками на Петра Порошенка, який був присутній у студії. П’ятий президент говорив чимало розумних речей з огляду на сучасний етап загроз військових та економічних.

Як відомо, Захід і насамперед США з тривогою говорять про концентрацію російських військ на кордоні з Україною, а офіційний Київ (разом з Москвою!) все це спростовує. Щоправда, нещодавно представник Банкової те, що відбувається, визнав і навіть сказав, що проблема є. Дійшло? Ну, після Криму та Донбасу ми добре знаємо їхню мету...

Порошенко закликав українську владу негайно розпочати з цього приводу консультації із США та іншими країнами НАТО. Верещук не вважає це за необхідне, мовляв, Зеленський уже зустрічався з Байденом і цього достатньо. Пані Ірина поводилася як депутатка (якою вже припинила бути), а не як член уряду. Вона якось непристойно нападала на Порошенка замість серйозної розмови. Адже йшлося про долю України...

Це нагадувало дискусію працівниці радянської торгівлі з покупцями щодо відсутності картоплі у магазині. Верещук затикала Порошенкові рота, перекрикувала, глушила його виступ своїм голосом. Навіть Шустер був змушений її зупиняти: «Ну, годі, Ірино, ви вже звели рахунки з Порошенком».

Добре, що Верещук не стала міністром оборони (чутки про це ходили), тоді нашій армії було б ще важче, ніж зараз.

На жаль, мислення пані Верещук не вийшло за межі Рави-Руської, за всієї поваги до цього славетного українського містечка. Але на її посаді ця пані має мислити категоріями України, Європи та світу.

Провінційність — це не місце на карті, а стан душі. У цій же студії відомий журналіст-розслідувач Юрій Бутусов прямо звинуватив заступника глави офісу Президента у роботі на Росію. Після такого демаршу під суд має потрапити або Бутусов, або звинувачений ним у державній зраді чиновник. Але наша влада, швидше за все, вчинить так, як у неї заведено: вдасть, що не почула, і тому не постраждає ні обвинувач, ні обвинувачений.

Крім цього, Бутусов сказав одну дуже правильну річ, яку ніяк не хочуть зрозуміти на Банковій: «Без ефективного військового спротиву Путіну наша дипломатія не матиме ні впливу, ні значення». Відзначилася виступом і представниця ОПЗЖ Королевська Наталія. Вона проклинала радикалів, які нібито, на відміну від «голубів» ОПЗЖ, є «яструбами» війни, і закликала до миру за будь-яку ціну. Взагалі, прокремлівська партія не відмовляється від своєї риторики. Королевська висунула безліч претензій до України й жодної претензії до Росії. Мабуть, ця країна безгрішна, завжди білою та пухнастою. Але це бачення ОПЗЖ. До речі, ОПЗЖ так чи інакше виростає з Партії регіонів, лідером якої був державний зрадник (за рішенням суду) Янукович. Янукович втік, але багато держзрадників (поки ще не визнаних такими судом), на жаль, в Україні залишилися...

На «Еспресо-TV» колишній генеральний прокурор і в’язень режиму Януковича Юрій Луценко у бесіді з ведучим Тарасом Березовцем торкнувся дивної ситуації на кордоні, коли головні західні спецслужби в один голос стверджують, що масова концентрація російських військ біля України відбувається, а в Києві це заперечують. На думку Луценка, дезінформація в Україні надходить від начальника розвідки прикордонної служби. Він пояснив, що окрім військової розвідки ЗСУ, яка відстежує супротивника на всій його території, є ще прикордонна розвідка, яка спостерігає за ним на відстані 50 км від прикордонної межі. Саме звідти йде повідомлення, що на кордоні все спокійно. Це сталося після того, як колишнього начальника цієї розвідслужби прибрали з посади. І от ми чуємо: «Усе добре, прекрасна маркізо, усе добре». А скінчиться «все добре» несподіваним проривом російських військ на нашу територію.

Повідомляють те, що хочуть почути на Банковій. Напевно, там наказали прикордонним розвідникам: «Не нагнітайте!» Ось вони й не нагнітають. Такий наказ породжений маніакальним бажанням пана Зеленського зустрітися з Путіним, «зазирнути йому в очі, побачити там мир» та інші геополітичні марення. Я вже не кажу про свинство по відношенню до наших західних союзників, які в цьому випадку турбуються про безпеку України більше, ніж її Президент. До Москви днями прилітав директор ЦРУ, щоб нагадати Кремлю, що Захід активно реагуватиме на напад Росії на Україну. А в цей час із Києва лунають заяви: «Та немає ніякої загрози нападу!»

Юрій Луценко сказав: «Коли найвищі інтереси України вимагали продовження національної політики ще на п’ять років, наш народ прийняв комічне рішення обрати абсолютно некомпетентну та непатріотичну людину».

На його думку, втомлені безвідповідальністю комічної української влади, США можуть почати домовлятися з Москвою проти Китаю за рахунок України.

У студії проводилося голосування глядачів на тему: чи стала команда Зеленського професійнішою? 7% відповіли «так», а 93% відповіли «ні».

Як вважає Луценко, на Банковій думають про нові шоу, і таким шоу може стати арешт Порошенка, про який уже говорять у багатьох силових структурах. Це буде зроблено для того, щоб перебити у свідомості українців відсутність у їхніх квартирах тепла, електроенергії та освітлення. Усе це народ зрозуміє інакше, аніж планують на Банковій, але Зеленський про це не знає. Але колишній генеральний прокурор вважає, що було б краще, щоби все закінчилося не Майданом, а достроковими парламентськими виборами.

Пам’ятаю, під час виборів 2019 року я мав розмову з одним колишнім нардепом та в’язнем совісті радянських часів. Він доводив мені, що найстрашніша «потвора» — це Порошенко. Головне, позбутися його. Я обережно дав йому зрозуміти, що Зеленський може виявитися гіршим за Порошенка. Тоді мій співрозмовник оптимістично сказав: «Нічого, ми оберемо хороший парламент». Ну що, обрали? На жаль, Юрій Луценко — носій усе тієї ж майже релігійної віри у всесилля виборів.

Але якщо народ один раз зробив велику дурість, хто завадить йому ще раз повторити її? Достатньо подивитися на антивакцинаторів, щоб стало страшно.

Лихо не в Зеленському, а в тих наших людях, які за нього проголосували. А ці люди нікуди не поділися і не порозумнішали...

Здається, Банкова робить усе можливе, щоб останній день Помпеї настав якомога раніше. Стало відомо, що «Нафтогаз» віддасть Ігорю Коломойському газ на суму 100 мільярдів гривень. На «Україні-24» обговорювали це питання. Екс-генпрокурор пан Рябошапка розповів, що Коломойський уже звертався до Стокгольмського арбітражу за цим газом. Але олігарх програв, більше того, у столиці Швеції його звинуватили у хабарництві та корупції. Тоді Коломойський звернувся до одного з київських судів і там усе вирішив на свою користь. Отже, майже 2,5 млрд кубометрів газу важкої зими забирають в українців і віддають Коломойському.

Щоправда, ніякі «відосики», ніякий «95-й квартал» та ніякі «зашквари» не зможуть відволікти людей від холодних батарей.

P.S. До речі, як вважають експерти з енергетики, саме цих 2,5 млрд кубометрів газу може не вистачити Україні для проходження опалювального сезону... Нещодавно з’явилося повідомлення, що «Нафтогаз» нічого не віддаватиме Коломойському. Хаос та паніка...

Ігор ЛОСЄВ
Газета: 
Рубрика: