Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«...Немає жодного кілометра, який би не зацікавив кіновиробника»

Керівник проектів «Закарпатської фільмкомісії» Олександр МЕРЯВЧИК — про амбіції і потенціал краю
5 жовтня, 2018 - 13:08
УЧАСНИКИ СКАУТ-ТУРУ НА ГОРІ ГИМБА В МІЖГІРСЬКОМУ РАЙОНІ ЗАКАРПАТТЯ / ФОТО НАДАНО АВТОРОМ

У вересні в Ужгороді розпочалися «Дні Нового Кіно — Осінь 2018». В їх межах відбулася низка заходів, зокрема публічні і безоплатні кінопокази нових українських стрічок, Міжнародна конференція та скаут-тур для кіновиробників.

Головна мета — показати світовій кіноспільноті перспективи Закарпаття як відмінного майданчика для зйомок. Учасники конференції з цим погодилися і зазначили, що на Закарпатті немає жодного кілометра, який би не зацікавив кіновиробника. Детальніше про заходи і перспективи «Дню» розповів керівник проектів «Закарпатської фільмкомісії» Олександр МЕРЯВЧИК.

— Що таке «Закарпатська фільмкомісія»?  Як виникла ідея її створити?

— Це громадська організація, яка створена для промоції закарпатського краю як привабливої і придатної для кіновиробництва території. Це передусім. А з іншого боку, це локальне об’єднання кіноманів, аматорів і професіоналів різних мистецьких і виробничих галузей, сфера діяльності яких є дотичною чи безпосередньо пов’язана з відео-, кіновиробництвом.

Ідея створення організації, чи, радже, формалізації діяльності окремих людей, стала наслідком участі, уже тепер членів нашого об’єднання, в міжнародних кінофестивалях. Саме там зародився той нетворкінг, який поклав початок системної діяльності з супроводу виробництва кінопроектів на Закарпатті.

У те, що Закарпаття має свій кінопотенціал, вірять і очільники краю. Яка у вас сьогодні співпраця з владою?

— Комунікація з владою є, і це свідчить про усвідомлення потенціалу для розвитку регіону, який несе за собою кіновиробництво. Це, по суті, прямі інвестиції в реальний сектор економіки, робочі місця і додаткові надходження в місцеві бюджети. Ми перебуваємо в постійному діалозі з представниками місцевого самоврядування і дякуємо за конструктивний відгук, адже наші спільні зусилля відкривають абсолютно нові горизонти в позиціонуванні Закарпаття як туристично та інвестиційно привабливої території.

Попереду чимало роботи, але вже сьогодні ми напрацьовуємо план спільних дій для розбудови кіноінфраструктури і залучення кіновиробництва в нашу область.

Розкажіть більше про грант, який отримали у співпраці з міською радою Ужгорода.

— Йдеться про грант, виграний Ужгородською міською радою в рамках конкурсу проектів від «Українського культурного фонду». Ми спільно розробляли концепцію цього проекту. Він називається «Дні Нового Кіно». Конкретно у цьому випадку, це Міжнародна кіноконференція та виготовлення промоційних відеоматеріалів для презентації Закарпаття.

— Що включають у себе «Дні Нового Кіно — Осінь 2018»?

— Такого роду захід вперше організовано в нашому регіоні. І, зважаючи на відгуки та результати, він приречений стати регулярним! На конференцію з’їхалося чимало гостей зі всієї України, а також з Польщі, Угорщини, Чехії. Загальна мета проведення такого заходу — створити майданчик, де б зустрічалися продюсери і режисери, інвестори і виробники, гравці кіноринку. І вже на першому заході, загальна тематика якого була «Створення кіно в копродукції, в рамках транскордонного співробітництва», ми маємо перший практичний результат — це зустріч продюсера Андрія Суярко і режисера Івана Філи, які обговорили спільний українсько-чеський проект, що планується до зйомки у нас в області і зараз перебуває на стадії розробки. Також до заходу були запрошені представники місцевої влади, проектні менеджери, краєзнавці тощо.

Розкажіть детальніше про скаут-тур для представників кінокомпаній. Хто поїхав, які враження?

— Це прекрасний формат триденного ознайомчого туру для представників кіноринку, який відбувся в рамках Міжнародного туристичного тижня в Закарпатті. До участі зголосились продюсери і режисери, локейшн-менеджери, фільмкомісіонери. Зокрема, вже згаданий раніше, чеський режисер Іван Філа, який співпрацює з компанією Bio Illusion, Андрій Суярко — компанія «Інсайт медіа», Ян Герах — Gierachbrothers, Олег Кошевий — Gvardiya Production, Амадеуш Мічтіч — Kino Flamingo, Віктор Шевченко — Tepertut Studio, Ярослав Міненко — Installationgroup Odessa.

Гості приємно вражені і рівнем організації, і, власне, тим, що ми готували для них в рамках розробленого маршруту. Ми встигли побувати в кількох районах Закарпатської області, відвідали основні туристичні, історико-архітектурні родзинки, оглянули ландшафтні пам’ятки та гірські панорами, а також ознайомили кіновиробників із наявними в регіоні інфраструктурою та сервісом.

— Уже є інформація, що за кілька місяців на Закарпатті зніматимуть копродукційну стрічку про чехословацького політика Франтішка Крігля...

— Це буде спільний чесько-українсько-болгарсько-словацький проект. Він уже в розробці. Частина зйомок планується в Ужгороді і околицях, а також у гірській частині Закарпаття. Також зніматимуть у Празі, на території Словацької Республіки і в Києві.

Це політичний трилер на основі реальних подій Чехословаччини 1968—1969 років. В центрі сюжету один з символів тодішнього чехословацького опору, герой Празької весни — лікар і політик Франтішек Крігль. Який, до речі, народився в 1908 році в м. Івано-Франківськ (тоді Станіслав). Стрічку зніматиме режисер Іван Філа.

На вашу думку, який кінопотенціал у Закарпаття? 

— Звичайно, щоб оцінити кількісно, треба провести чимало замірів, опитувань і отримати практичний досвід. Думаю, до конференції наступного року, ми презентуємо відповідне дослідження. Але поки, за враженнями колег, які відвідали наш регіон, після консультацій з партнерами, можу констатувати, що потенціал справді високий. Продюсери, плануючи зйомки кіно, передусім дивляться на економіку і логістику процесу. Маючи тенденцію покращення інфраструктури в середині регіону, відновлення доріг до віддалених гірських районів, прояви здорової конкуренції, а отже, і високого рівня сервісу в готельно-ресторанній сфері з одного боку, і посилення державної підтримки кіновиробництва загалом і національного кіно зокрема, ми бачимо великі перспективи розвитку цієї галузі в нашому краї.

ДО ТЕМИ

«Сад пам’яті»: кіно і дерева

Напередодні Дня захисника у Центрі творчої реабілітації та оздоровчого відпочинку «Бережниця» та Вільному просторі «Думка» відбудеться фестиваль.

Кіно про війну — цих фільмів все більше і більше, їх знімають не лише кінематографісти, а й самі бійці, ветерани знімаються самі, виговорюють на камеру свої почуття і думки. Додати кінотерапію до арт-терапії як головної «фішки» реабілітаційного центру для бійців «Творча криївка» на Івано-Франківщині її засновниця Віталіна Маслова мріяла вже кілька років. І, нарешті, все склалося. Напередодні Дня захисника України, з 10-го по 13-те жовтня у Центрі творчої реабілітації та оздоровчого відпочинку «Бережниця» (с.Бережниця, Верховинський район, Івано-Франківська область) та Вільному просторі «Думка» (смт Верховина, Івано-Франківська область) відбудеться фестиваль «Сад пам’яті». Фестиваль поєднає покази документальних стрічок про війну, зустрічі з режисерами та героями фільмів, волонтерами та громадськими активістами і урочисте саджання «Саду пам’яті», де кожне дерево надалі ростиме, нагадуючи про втрати війни, що продовжується. У конкурсній програмі фестивалю більше десяти стрічок, переважно дотичних до теми реабілітації військовослужбовців після бойових дій. Це, зокрема, «Війна химер» режисерок Анастасії та Марії Старожицьких, «Явних проявів немає» режисерки Аліни Горлової, «Вона та війна» режисерки Марії Кондакової, «Невидимий батальйон» режисерок Світлани Ліщинської, Аліни Горлової та Ірини Цілик, «Міф» та «Добровольці божої чоти» режисерів Леоніда Кантера та Івана Яснія, «10 секунд» режисерки Юлії Гонтарук, «Кіндрат» режисера Юрія Пупиріна, за участі Бориса Гуменюка, «До скорого» режисерки Юлії Кочетової-Набожняк, «Додому» режисера Дмитра Коновалова та «Червоточина» режисера Дмитра Двойченкова. Представлятимуть фільми і режисери, і бійці, що, здебільшого самі того не знаючи, стали персонажами цих документальних стрічок. Організатори запрошують завітати всіх бажаючих, вхід вільний, а стрічку-переможця обиратимуть самі глядачі.

Вікторія ЖУЙКО, Ужгород
Газета: 
Рубрика: