Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Оскар-2005: В бій ідуть одні «старики»

Уперше на українському ТБ — повна версія церемонії
25 лютого, 2005 - 00:00
КАДР ІЗ ФІЛЬМУ «ДІВЧИНА НА МІЛЬЙОН ДОЛАРІВ». ГІЛЛАРІ СВОНК (НА ФОТО) — НОМІНАНТКА НА «ОСКАР» ЗА КРАЩУ ЖІНОЧУ РОЛЬ

Раз на рік вся кінематографічна громадськість Сполучених Штатів одягає найкращі туалети та коштовності (хто — свої, а хто — позичені) і з царственою величчю прямує на церемонію вручення премій Американської Кіноакадемії — «Оскар». Коли дивишся на екран телевізора, здається, що це яскраве, барвисте свято. Насправді воно виявляється суворим випробуванням для кінознаменитостей. По-перше, потрібно себе показати, причому гідно. А це не легко — адже в звичайній ситуації «зірки» табунами не ходять. По-друге, треба демонструвати свою байдужість до жаданих статуеток. Але не переборщити — кіноакадеміки можуть образитися і почати тебе ігнорувати з року в рік. Так і помреш номінантом…

З другого боку, Мартін Скорсезе — живий класик, людина гідна й солідна — вже він-то не став би колоти горіхи «Оскаром», як дехто. Але щороку «дядечко» наполегливо уникає його товариства. Попередній фільм Скорсезе «Банди Нью-Йорка» було номіновано в одинадцяти категоріях і жодної нагороди він не отримав. Нову роботу майстра — «Авіатор» — також висунено в одинадцяти номінаціях, але, як вважають критики, шансів у неї замало. Так історія Говарда Хьюза, що зняв найдорожчий фільм Голівуда, побудував найдорожчий літак і підкорив найпрекрасніших жінок Америки, примушує сумно констатувати, що досягнути рівня своїх найкращих робіт — «Таксиста» і «Злих вулиць» — Скорсезе навряд чи вдасться.

Тим більше, що головним його суперником цього року виступив інший ветеран Голівуда Клінт Іствуд (якого вже було нагороджено премією «Оскар» за вестерн «Не прощений», 1992). Його фільм «Дівчина на мільйон доларів» також висунуто в основних номінаціях. Сам Іствуд грає тренера, якого головна героїня, дівчина- боксер Меггі у виконанні Гілларі Свонк (яка також вже володіє одним «Оскаром» за роль дівчини-трансвестита у фільмі «Хлопці не плачуть») повинна вмовити працювати з нею.

Проте лауреати «Оскарів» зазвичай мало передбачувані — буває, один фільм зриває банк всіх основних номінацій або, навпаки, явні фаворити вимушені задовольнятися другорядними нагородами. Цього року за «Оскари» змагаються, в основному, люди відомі, які часто тримали в руках нагороди. Серед акторів це Іствуд, Свонк, Леонардо Ді Капріо, Кейт Уїнслейт, Джонні Депп, Аннет Беннінг, Наталі Портман — спробуй вибери хто кращий. А з фільмів у номінанти потрапили «Віра Дрейк» Майкла Лі, відомого за фільмом «Секрети і брехня», сценарій як завжди оригінального Чарлі Кауфмана «Вічне сяйво чистого розуму», за операторські досягнення — китайський «Будинок літаючих кинджалів» Чжан Імоу та відомі «Пристрасті Христові» Мела Гібсона.

Загалом, суперники зібралися гідні один одного, і змагання обіцяє бути чесним і захоплюючим. А щоб телеглядачі були в курсі усього, що відбувається, канал «1+1», який традиційно з року в рік демонструє це фантастичне шоу у змонтованій для усього світового телебачення двогодинній версії, уперше представить повний варіант церемонії. У ніч із 27 на 28 лютого дивіться на «1+1» прямий ефір «Оскара». Такого подарунка вітчизняним кіноманам в Україні ще не було. Крім того, і знавці, і прості любителі кіно зможуть ще раз подивитися «Оскар» 5 березня в звичній «світовій» версії, до якої американські телевізійники, як правило, додають півгодинний «збір» зірок біля будівлі церемонії. Вбрання, коментарі, заздрісні погляди і жарти — все це передує визначенню щасливчиків і обділених. Отже, хто буде ким, ми дізнаємося вже 28 лютого.

Олексій КОНЮХ
Газета: 
Рубрика: