Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Останній американський герой»: повторення пройденого?

1 березня, 2002 - 00:00

З минулої п’ятниці українські любителі шоу «Останній герой» (ГРТ, «1+1») мають можливість бачити оригінал, за принципами якого воно було створене. Місце дії «Останнього американського героя» вже знайоме нам — острови в далекому теплому морі. Щоправда, «людоїдську» ставку тут підняли з 100 тисяч доларів до 1 мільйона доларів, що, безсумнівно, повинно позначитися на ступені реалізації американської підприємливості під час проведення телешоу. На відміну від «нашого» варіанта немов для того, щоб віддати данину американському принципу «Нехай переможе найсильніший!», до складу учасників було включено представників старшого покоління з явно недостатнім для виживання фізичним потенціалом. Наскільки зрозуміло, це було зроблено для того, щоб на початку полегшити іншим учасникам телешоу вирішення основного для них питання: кого «з’їсти» в першу чергу? Саме з цією метою перед «поїданням» першої за рахунком жертви розпочатої гри учасникам запропонували «конкурсне» змагання двох племен, які вимагали надзвичайно високих фізичних зусиль. Явний розрахунок повністю виправдався. Одна з учасників — пенсіонерка — внаслідок своєї фізичної слабкості з очевидністю підвела свою команду і з погляду принципів виживання племені в цілому інші «одноплемінники» повинні були одноголосно винести їй «смертний вирок» на раді «племені».

І ось тут на нас чекав перший, але цілком закономірний сюрприз, якщо, звичайно, виходити з досвіду проведення російсько-українського телешоу «Останній герой». Стареньку дійсно «з’їли», але з перевагою лише в один голос. Уже з самого початку ряд «одноплемінників» були стурбовані не проблемою виживання племені в цілому, а більше «далекобійною» стратегією: старенька нікуди не подінеться, а ось реального конкурента необхідно «з’їсти» якомога раніше. Згідно з останнім принципом одного з «політичних» угруповань, які зараз же сформувалися, фактично була запропонована для «поїдання» альтернативна кандидатура цілком фізично міцного чолов’яги.

Так що десятиразове підвищення ставки «людоїдського» призу до 1 мільйона доларів лише прискорило виявлення основного принципу «виживання» в умовах подібного телешоу вже з американськими учасниками, згідно з висновком «нечистого» Мефістофеля: «Люди гинуть за метал!».

Ігор НЕДЮХА, Київ
Газета: 
Рубрика: