Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Останній герой»: ХТО ПЕРЕМОЖЕЦЬ?

15 лютого, 2002 - 00:00

У переддень відкриття зимових Олімпійських ігор закінчилася понад двомісячна демонстрація телешоу «Останній герой» («1+1», ГРТ). Тепер вже можна підвести підсумки «телемарафону», що закінчився: що хотіли і що отримали. Нам, телеглядачам, обіцяли, що це буде безкомпромісна боротьба за виживання в умовах дикої природи, коли вирішальним чинником стануть тільки особисті якості учасників. Насправді ж взаємини людини і природи виявилися лише декорацією чергової варіації вже знайомої вистави під загальною назвою «Люди гинуть за метал!». Недаремно один із учасників телешоу відверто заявив, що всі вони тут — вовки. А головним інструментом для виживання виявилося не мачете чи загострена палиця, а хитромудрі комбінації зі «з’їдання» конкурентів на шляху до обіцяної суми у 100000 доларів. Загалом, на відміну від гармонійних принципів виживання будь-якого племені, яке мешкає в природних умовах, у телешоу «Останній герой» все було поставлено з ніг на голову.

Звідси і кінцевий результат. Офіційним переможцем оголошено російського митника Сергія Одинцова. У його послужному списку тільки одне особисто ним вигране чисто спортивне змагання, тоді як у іншого фіналіста — студента Вані — аж вісім таких перемог. Ну й що з цього? Більш того, в одному із змагань («грязьовому») ведучому довелося взагалі зняти майбутнього «останнього героя» з «дистанції» за відверте шахрайство з банальним підтасовуванням результатів. У нормальних змаганнях за подібні «жарти» будь-якого учасника просто дискваліфікують, а тут навпаки — зробили з нього «останнього героя».

Зате «останній герой» Сергій Одінцов виявився на рідкість кмітливим у «політичному» сенсі. Ще із самого початку він привернув до себе увагу оргкомітету заявою, що, мовляв, зробить усе, щоб українець Олександр не став національним героєм, з’ївши «останнього росіянина». Після такої заявки на лідерство сумніватися у прихильності «нейтральних» представників ГРТ до майбутнього «героя» вже не доводилося. Щоб виключити елемент випадковості під час виявлення переможця, замість природної боротьби двох претендентів на титул «останнього героя» у фіналі телешоу було задіяно банальну технологію «чесної і прозорої виборчої боротьби» із заздалегідь визначеним результатом. Дійсно, не худорлявий студент Ваня, а саме міцної статури колишній десантник і кандидат на звання Героя Росії Сергій Одинцов незрівнянно більше відповідає іміджу сторони, що перемогла.

Є всі підстави вважати, що реальним переможцем телешоу «Останній герой» стала російсько-українська дружба на чолі з Олександром Любимовим за телеспектром наших взаємовідносин. Для їхнього розвитку в тому ж «спортивному» дусі вже набирається нова команда з громадян Росії і України, які переважно так само повинні займатися «поїданням» одне одного у боротьбі «за метал».

Залишається відкритим запитання, а чи варто українській стороні взагалі витрачати такі величезні гроші на «телефокуси» явно сумнівного характеру, коли не вистачає коштів навіть на влаштування безпритульних дітей, про що інформував громадськість той же канал «1+1». Ну, а якщо дійсно ніяк не можна відмовити Олександру Любимову у взаємності почуттів, то пропоную для приведення форми у відповідність із змістом перейменувати майбутнє телешоу з «Останнього героя-2» на «Останнього «людоїда»-1» з відповідним перейменуванням і титулу майбутнього переможця.

ДО РЕЧI

Останній випуск програми «Останній герой», що вийшов в ефір минулої суботи (спільний проект каналів «1+1» і «ГРТ») досяг одного з найвищих показників протягом останніх шести місяців на «1+1», — повідомляє прес-служба телекомпанії. За даними компанії АGB-Україна, програма мала наступні показники: рейтинг — 21% (а це десять з половиною мільйонів глядачів), частка аудиторії (відсоток від тих, хто дивився телевізор у даний момент) — 45%. Середній рейтинг п’ятнадцяти випусків проекту становив 15,4% (близько восьми мільйонів телеглядачів).

А місце дії телепроекту ГРТ «Останній герой-2» буде визначено протягом найближчих півтора місяців, — повідомляє Інтерфакс. На прес-конференції в середу один із керівників проекту Олександр Любимов заявив, що зараз розглядається декілька варіантів, де провести зйомки. Серед можливих варіантів — острови Борнео, Патагонія, Кенія, Марокко, Алтай, Чукотка і Австралія. За словами пана Любимова, правила нового проекту будуть відрізнятися від тих, що були у попередньому. Провести зйомки «Останнього героя-2» планується «у травні — червні чи у червні — серпні», а показувати телеглядачам «в осінній сезон». За прогнозами Олександра Любимова, на адресу проекту надійде не менше півтора-двох мільйонів заявок на участь. «У фіналі ми суб’єктивно виберемо 16 — 20 чоловік», — повідомив він. Щодо ведучого передачі, то, як підкреслив ще один керівник проекту Сергій Кушнерьов, ведучого «буде визначено суб’єктивно і волюнтаристськи, виходячи з відчуттів» керівників проекту.

Ігор НЕДЮХА, Київ
Газета: 
Рубрика: