Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Під ковпаком

18 квітня, 2008 - 00:00
МАЛЮНОК IГОРЯ ЛУК’ЯНЧЕНКА

Представники українського музичного сектора теж мають свої претензії до телебачення. Співознавець Юрко Зелений суголосний із нами в очікуванні телебачення, яке б підіймало загальний рівень освіченості. А Валерій Харчишин, між іншим, ведучий музичної програми «Хіт готов» на «М1», як глядач українське телебачення ігнорує взагалі.

Валерій ХАРЧИШИН, вокаліст гурту «Друга ріка»:

— Біда в тому, що навіть якщо у нас з’являються, до прикладу, ділові телеканали, в них дуже малі рейтинги. Треба ще дожити до того моменту, коли народ почне подібні канали дивитися. Не знаю, можливо, сам глядач ще не готовий до того і до інтелектуального телебачення загалом... З іншого боку, я розумію, що треба починати телеглядача виховувати, і проблема, яка тут існує, полягає в тому, що українське ж телебачення і зіпсувало смаки глядача. Якого тепер потрібно перевчати. Отаке от замкнене коло. Думаю, інтелектуальне телебачення поступово з’явиться. Щодо мене особисто, я, якщо відверто, дивлюся тільки канал «Discovery».

Юрко ЗЕЛЕНИЙ, співознавець:

— По-перше, я є палким прихильником думки, що виховані й освічені люди телевізор не дивляться. Звісно, щодо своєї вихованості та освіченості я і сам ставлюся з усмішкою, однак уже кілька років поспіль засадничо і свідомо «ящика» уникаю, і затято переконую в необхідності цього інших. Бо нинішнє ТБ — це відсотків на 99 «розвод лохів», даруйте за злодійський жаргон. Принаймні на сьогоднішній день, поки ще цензура з головою не накрила мережжя (інтернет), там можна знайти все, що мене цікавить, причому у вичерпній подачі і без відволікаючого сміття у вигляді зазивалок різних. Вимкнувши телевізор, людини відразу отримує купу часу і на самоосвіту, і на спілкування з близькими, і на потроєну роботу, зрештою — просто в кіно сходити.

Зрозуміло, що передача «Великі українці» значно краща за якийсь «Дім-2» чи «Під ковпаком» («За склом»), де дійові особи — наче щурі піддослідні. Щоправда, останні навіть під ковпаком ведуть себе щиро і природньо, а оці людці починають грати на публіку.

Тим не менше, насправді сутність усіх цих так званих дуже корисних телевтілень («Танці з зірками» і т. д.) зводиться до простого: козаки п’ють і чубляться, а корчмар собі кишені набиває. Наприклад, правдива сутність «Великих українців» розкрита на іменній сторінці проекту у розділі «Голосування»: вартість звісточки (смски) — 1 грн. з ПДВ для абонентів «Київстару», «ДіДжусу», «МТСу», «Джинсу», «Лайфа»; вартість дзвінка зі стаціонарного телефону — 0,30 грн. з ПДВ (тільки для повнолітніх).

Знаєте, Франк Герберт стверджував: «Всі мислячі істоти народжуються нерівними. Досконале суспільство дає кожному рівну можливість плавати на його власній глибині». Тож коли суспільству написано поділятися на «розводимих» і тих, хто «розводить», тоді мені до вподоби бути все ж таки «розводящим».

Нині людство, тобто не тільки наша країна, а й взагалі т.зв. цивілізований світ, живе просто в скаженій омані, де доступ до істини обмежений кількома десятками, ну, в найкращому випадку нехай парою тисячами осіб. Сьогодні ми направду перебуваємо в Країні Кривих Дзеркал (мова не лише про Україну), де Справжні Лицарі Думки та Духу підняті на кпин та висміяні, натомість возвеличуються покидьки. Тому не дивно, що людство взагалі та українська спільнота зокрема у більшості своїй збито з пантелику і зачаровано тою блискучою обгорткою, яку їм втюхує шоу-біз. Телебачення зі всією своєю міццю та потугою, замість того, аби підіймати загальний рівень освіченості людей, навпаки, ще більше їх затуркує, відучує зріти в корінь.

Газета: 
Рубрика: