Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Плакат як зброя

Кремлівські пропагандисти будують імідж «хорошої Росії»
17 березня, 2022 - 14:24

«Антивоєнна» акція в ефірі російського телебачення в багатьох людях в Україні та на Заході викликала сподівання на існування опозиційних течій в нинішній Росії, які можуть вплинути на ухвалення таких рішень російською владою, що, врешті-решт, приведуть до встановлення миру. Але наскільки ці надії мають під собою реальну основу?

NO WAR НА ПЕРШОМУ КАНАЛІ

Під час «культової» для всіх «радянських» людей програми «Час» ("Время") на Першому каналі РФ сталася «нештатна подія». 14 березня на 35-й хвилині випуску «головних» вечірніх новин Росії у студії позаду зірки російського телебачення Катерини Андреєвої з’явилася жінка з плакатом, на якому було написано: "NO WAR. Зупиніть війну. Не вірте пропаганді. Тут вам брешуть".

Демарш влаштувала Марина Овсяннікова, редактор міжнародного відділу "Першого каналу".

Пізніше було розповсюджено відео, в якому «протестувальниця» пояснила свою позицію. За словами Овсяннікової, їй стало соромно. Окрім того, батько в неї українець, і тому вона вирішила закликати зупинити "братовбивчу" війну.

15 березня Останкінський районний суд Москви призначив Марині Овсяннікової штраф у 30 тисяч рублів. Її звинуватили в організації та проведенні «несанкціонованого громадського заходу». Так суд кваліфікував зміст її відеозвернення. Відкриття кримінальної справи за її плакат в ефірі як за «публічне поширення неправдивої інформації про використання Збройних сил Російської Федерації», що передбачає до 15 років ув’язнення, не відбулося, але не виключено.

Акція раніше мало відомої працівниці росТБ на провідному пропагандистському каналі викликала різні відгуки в Україні.

«Російській брехливій пропаганді почали завдавати ударів сміливі росіяни прямо в центрі Москви. Україна та весь цивілізований світ аплодує мужньому вчинку журналістки Першого каналу Марини Овсяннікової за антивоєнний плакат у прямому ефірі. Незважаючи на жорсткі репресії путінського режиму та загрозу отримати 15 років за ґратами Марина донесла до багатомільйонної аудиторії Росії правду про руйнівну війну та вбивства мирних українців», - написав у фейсбуку народний депутат («Слуга народу») Павло Фролов. І він, треба зазначити, не був такий один.

Утім, більшість політологів, комунікаційників та журналістів усе ж дійшла висновку, що йдеться про чергову пропагандистську акцію, розроблену та узгоджену Кремлем.

«ЖАЛЮГІДНА ПОСТАНОВКА»

«Ця жалюгідна постановка на Першому каналі Росії – елемент пропаганди. Вони завжди брешуть… Вони нічого не можуть зробити без відмашки зверху», – зазначив, зокрема, в дописі на фейсбуці авторитетний політичний експерт Юрій Романенко.

Відома журналістка та письменниця Євгенія Подобна також написала пост на цю тему.

«Вчорашня постановка на росіянському ТБ – геніальна в своєму задумі інформаційна операція! Спрямована виключно на західні країни, а аж ніяк не на свій ринок», – зазначила вона у своєму пості на ФБ.

«Редакторка вибігла з плакатом, на якому першим рядком ВЕЛИКИМИ ЛІТЕРАМИ написано "NO WAR". Не "нєт вайнє", а саме англійською. Чому? Бо ця картинка була не для росіянців. А виключно для Заходу», – написала Євгенія, підкресливши: «Овсяннікова – чергова майстерна операція, в якій багато наших розумних людей відіграли роль кордебалету. Операція з гуманізації зла для світу в кращих традиціях Геббельса. Бо ця новина вийде в західних ЗМІ поряд із сюжетами про наші розстріляні міста і поранених людей, не забувайте. І "перекриватиме" частину негативу для іноземного глядача».

ТЕХНОЛОГІЯ ОКОЗАМИЛЮВАННЯ

Провідний український спеціаліст у сфері комунікацій Ярина Ключковська детально пояснила західній аудиторії, чому вчинок Овсяннікової – це цинічна пропагандистська акція російських спецслужб.

«У кризовому спілкуванні є простий принцип.

Якщо вам не подобається те, про що говорять,  –  змініть тему розмови.

Це те, що сталося зараз. Насправді, це не просто сталося само собою. Якісь розумахи з ФСБ сконструювали ситуацію, коли цивілізований світ змінив предмет своєї уваги – і свого обговорення.

Чи хоче Росія залучити увагу світу до 20 000 загиблих у Маріуполі? 400 000 досі тулилися в підвалах без тепла, їжі чи води? А все тому, що Путін, мабуть, особисто наказав своїй армії не пускати гуманітарний конвой у заблоковане місто?!

Чи хоче Росія, щоб світ обговорював місто Харків, яке зараз зазнало більше пошкоджень, ніж під час Другої світової війни? Місто Волноваха, якого вже не існує? Імпровізовані могили матерів і дітей у передмісті Києва?

Росія хоче, щоб ви знали про дитину, яка згоріла живцем у своїй сімейній машині після того, як російський танк навмисне, без жодної провокації, розчавив її? Про жінку на Сумщині, застрелену російським солдатом, який хотів вкрасти її порося? Про сім’ю, розстріляну на російському блокпосту під час евакуації?

Ні. Росія хоче, щоб ви відволіклися від усієї цієї нелюдської, невимовної жорстокості. Росія хоче, щоб ви повернулися в колію вашого звичного захоплення Росією, її прекрасними зимами, культурою та романтичним флером «Доктора Живаго». Росія хоче, щоб ви пам’ятали, що є «хороші росіяни».

Вони не хочуть, щоб ви пам’ятали, що та сама журналістка, яку зараз підносять як героїню, лише днем раніше безсоромно вивергала російську пропаганду зі своєї студії. Її обліковий запис Instagram, який тепер став закритим, був сповнений прославлення російської армії та знаків «Z»  – свастики ХХІ століття.

Люди, які працюють на російському телебаченні, пройшли ретельну перевірку Федеральної служби безпеки, правонаступниці КДБ. Будьте впевнені, усі вони були перевірені на наявність будь-яких ознак «ідеологічної підступності», перш ніж вони наблизилися до відділу новин.

Ви щиро вірите, що зараз у Росії є таке поняття, як «прямий ефір»? Як досі можна вірити всьому, що виходить зі світової столиці дезінформації?

КДБ надзвичайно вміло маніпулювати хорошими чесними людьми ліберального Заходу. Їхні наступники ФСБ також.

Ви захоплювалися відважною російською героїнею, яка кинула виклик Путіну в ефірі? Вітаю! Ви просто – мимоволі, звісно, – допомогли Путіну та Росії»,  –  зазначила Ярина на фейсбуку.

Її пост був написаний англійською мовою, бо адресований тим європейцям та американцям, які наївно повірили в постановку від кремлівських пропагандистів та почали захоплюватися «мужньою росіянкою».

ПРО «ХОРОШУ РОСІЮ»

Насправді, абсолютно очевидно, що у випадку із «плакатом у програмі «Время» йдеться про інформаційно-психологічну спецоперацію, а не про  акт «доброї волі». Втім, деякі позитивні елементи в цій акції все ж таки знайти можна.

Так, хоча кремлівські пропагандисти за допомогою зрежисованої постановки в телевізорі вирішили просунути ту саму тезу "братство народів в обмін на війну", який лежить в основі «ультиматуму Путіна», вони вирішили це робити за допомогою медійних маніпуляцій, а не зброї. Тобто так, як це робилося до повномасштабного російського вторгнення. Це демонструє, що серед впливових кіл у Москві є ті, хто хотів би повернення до методів гібридної війни замість нинішнього лобового збройного зіткнення.

В деякому сенсі така зміна дискурсу є позитивом – бо жертв та руйнувань в інформаційно-пропагандистському протистоянні та локальному конфлікті менше, ніж у повномасштабній традиційній війні. Але проблема в тому, що ті, хто в Росії керує та приймає рішення, судячи з усього, ніколи не сприймали медійні маніпуляції, дезінформацію та пропаганду як самостійні та самодостатні інструменти впливу на противника (тобто, українців), лише як підготовчі заходи перед великим збройним конфліктом (більше про це – в статті «Постгібридна війна», газета «День», 24.02.2022). Початок повномасштабної війни перевів російсько-українське протистояння на наступний рівень, під час якого всі інформаційно-пропагандистські методи впливу можуть грати роль лише другорядних та допоміжних.

«Нештатна ситуація» в ефірі Першого каналу за визначенням не може бути чимось іншим, ніж частиною військових дій. В даному разі йдеться про спробу вплинути на противника та його союзників із метою їхнього ослаблення. Завданням операції є намагання росіян «замаскуватися», позиціонувати себе, хоча б частково, як «миролюбних» та «опозиційних до путіна». Після цього, як вони сподіваються, Україна та світ почне розрізняти «поганий кремль» та «хороших росіян», і у «братського українського народу» та «цивілізованого Заходу» просто не підніметься рука на «хорошу Росію», яка плакати «Ні війні» демонструє по головному телеканалу.

Наталя ІЩЕНКО
Рубрика: