Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Плюси» та «мінуси» російського і нашого ТБ

10 грудня, 1999 - 00:00

Поки наші великі телевізійні начальники думають над питаннями про досвід, набутий вітчизняним ТБ за цей рік, та про його перспективи (перше інтерв'ю опитування «Дня» — з Олександром Роднянським — ми опублікували у газеті за 3 грудня), звичайні телеглядачі набагато оперативніше і активніше беруть участь у діалозі з газетою та один з одним. Сьогодні ми починаємо знайомити вас із їх відповідями на таке запитання: «Ви напевно дивитеся програми російського ТБ. У чому, на ваш погляд, «плюси» та «мінуси» російських і вітчизняних телеканалів? У подачі новин, у якості розважальних, пізнавальних, соціальних проектів? У ставленні до своєї аудиторії?»

Людмила ДОЛЯ, координатор Харківського прес-клубу ринкових реформ:

— Звичайно, сусіди показують краще новини — оперативніше, більше «картинок». Російські телерепортери якось швидше потрапляють у «гарячі точки», тим більше, що в них їх доволі й на власній території. З наших мені найбільше подобаються «Новини» СТБ, в яких обов'язково подається кілька поглядів на подію.

З-поміж розважальних програм московські, безперечно, кращі, хоча й у нас є знаменита Вєрка Сердючка, «Маски», «Повне мамаду», «Фонтан-клуб», «Як стати зіркою», втім, усі не перелічиш. Думаю, що головна відмінність «їхніх» від «наших» — у кількості інтелекту, що вкладається в розваги. Мені подобаються деякі «Табу» Миколи Вересня саме тому, що вони розумні.

До речі, це ж можна сказати, й порівнюючи так звані «соціальні» програми. Подивіться «Куклы» російські та українські. Відчуваєте різницю?

Що об'єднує російські та українські телеканали, так це те, що майже немає науково-популярних передач. На «Інтері» транслюють фільми про експедиції Кусто, і це, здається, все. Де «Очевидное невероятное»? Щось я давно не бачила в програмах УТ-1 «Свічада». Однак це, здається, не та паралель, яку варто схвалювати...

Газета: 
Рубрика: