Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Право на кохання

12 червня в США відзначають пам’ятну дату — День Лавінг
10 червня, 2016 - 12:42

Лавінг — це прізвище подружжя, яке 6 січня 1959 року було засуджене до тюремного увязнення за змішаний шлюб: чоловік був білим, а дружина мала афро-індіанське походження. Виявляється, ще не так давно за одруження з людиною «невідповідної» раси могли посадити у в’язницю!

Ще з 1924 року у штаті Віргінія, де проживало подружжя, законодавчо були заборонені змішані шлюби. Тож ця пара вступила в офіційний шлюб у штаті Колумбія, де це було дозволено. Але після повернення до рідного штату їх було заарештовано. Єдиним шансом уникнути ув’язнення було переїхати до лояльнішого штату. Згодом, 1964 року Американський союз захисту громадянських свобод від імені подружжя Лавінг подав позов з вимогою зняти обвинувачення, угледівши в ньому порушення 14-ї поправки до Конституції.

12 червня 1967 року Верховний суд США ухвалив історичне рішення — заборону змішаних шлюбів у 16 штатах визнати неконституційною. І саме в пам’ять про це американці відзначають День Лавінг — як символ боротьби з расовими забобонами.

Власне, цю історію я розказала, щоби проілюструвати, що «нормативність» — не стала форма. Змінюються часи, змінюється світ. І от уже історії про сегрегацію та подібні несправедливості видаються нам варварством. Єдине, що залишається незмінним — це потреба і право на кохання. Любов не розділяє людей на «чорних» та «білих», правильних чи неправильних. Світ прекрасний у своєму різноманітті! І я маю надію, що колись люди навчаться толерувати інакшість. Можливо, через кілька років, озираючись на скандальні суперечки навколо, наприклад, Маршу рівності — ми лише знизаємо плечима і здивуємося з обмеженості поглядів деяких наших співвітчизників. Адже геть усім стане зрозуміло — неможливо заборонити кохання.

Анна ГАВРИЛЮК, «День», малюнок автора
Газета: 
Рубрика: