Наприкінці серпня — на початку вересня на Мадейрі відбувається традиційне свято збору винограду. І ця традиція легко перетворилася на винний фестиваль національного масштабу. Щоразу дата святкової події є унікальною — цьогоріч це 25 серпня. Вулички заповнюються чепурними столиками й одягненими по-святковому туристами. Готуються смаколики, відкриваються винні льохи, закриті до того увесь рік. Місцеві музики дістають інструменти, а власники місцевих бізнесів вигадують дедалі більше нових розваг для гостей. Як, наприклад, участь у приготуванні вина власноруч.
Про походження головного символу Мадейри — вина, яке у нас отримало назву «мадера», існує декілька легенд. Але найпопулярнішою є історія про купця-мореплавця, котрий віз забагато вина. Кілька бочок не помістилися в трюмі й усю дорогу простояли під пекучим сонцем, зазнавши ударів хвиль та штормів... Яким же виявився подив купця, коли скуштувавши, на його думку, зіпсоване вино, він відчув незрівнянний особливий смак!
Сучасні винороби, звісно, не влаштовують своєму вину навколосвітніх заморських подорожей, проте навчилися досягати неповторного смаку особливим способом. Мадеру витримують у дубових діжках на сонячних майданчиках і час від часу перевертають.