Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Про події 2014 року

У Києві представили кінострічку «Тримай біля серця», зняту вінницькою кіностудією
2 лютого, 2018 - 13:29

Щемливу історію про людину, яку життя змушує пізнати жорстокі реалії війни, зняв режисер Валерій Шалига за сценарієм Лілії Лігостаєвої. У центрі сюжету — відставний офіцер, вінничанин Сергій Вітрук (Ігор Волков), якого натягнуті родинні стосунки, незадоволеність роботою і почуття патріотизму спонукають записатися в добровольці й вирушити на схід. Події розгортаються у 2014 році, на початку АТО, коли у суспільстві ще помітне неусвідомлення того, що відбувається в країні, а контраст між мирним (почасти байдужим) життям та війною дуже разючий. Символом підтримки та спогадів про дім для Сергія стає засушена квітка чорнобривця, яку йому на прощання дарує донечка Зоряна і просить тримати біля серця як оберіг.

Для вінницької кіностудії SvitVideo production — це перший масштабний кінопроект. Для створення фільму були також залучені кошти місцевої влади та вінницьких інвесторів. Зйомки розпочалися 22 липня 2016 року і тривали лише 32 дні. 14 жовтня 2017 року стрічку вперше презентували у Вінниці (нагадаємо, «День» писав про це у № 181 від 10 жовтня 2017 року). Телевізійна версія фільму становить 2,5 години, однак для кінотеатру її скоротили до двох годин: для цього, за словами режисера, довелося прибрати трьох персонажів.

Більшість сцен мирного життя відзнято у Вінниці, зону бойових дій реконструювали у її передмісті на полігоні Національної гвардії «Ягуар». Військовослужбовці безпосередньо доклали зусиль, аби стрічка вийшла переконливою. «Ці здоровенні, кремезні хлопці-військові, яких ви бачите в кадрі, це настільки добрі люди! Якщо щось не виходило, вони були першочерговими консультантами для тих, хто не мав досвіду тримати зброю в руках, потім — власне акторами», — розповідає «Дню» виконавець ролі побратима головного героя з позивним «Їжак» Максим Какарькін.

Виконавцями головних ролей стали актори київських театрів — Ігор Волков (Театр на Подолі) та Лілія Нагорна (Театр на Печерську). Були залучені й Олег Примогенов, Сергій Романюк, та більшість персонажів зіграли актори вінницького театру. Творці фільму зауважують, що це був передусім ентузіастський проект. Музику до фільму створив композитор Іван Небесний.

Олена КУРЕНКОВА
Газета: 
Рубрика: