Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Репортери без кордонів»: 2007 рік — найгірший за рівнем свободи слова в останньому десятиріччі

15 лютого, 2008 - 00:00
МАЛЮНОК IГОРЯ ЛУК’ЯНЧЕНКА

Такої поганої ситуації зі свободою слова та думки у світі, як у 2007 році, не спостерігалося щонайменше десять років. Про це йдеться у звіті Міжнародної правозахисної організації «Репортери без кордонів» за минулий рік, який оприлюднили у вівторок у Берліні, повідомляє www.telekritika.ua.

Зокрема, за даними правозахисників, торік під час виконання своїх обов’язків загинули 86 журналістів та 20 медіа-асистентів. Як попередили правозахисники, у 2008 році ускладнення чекають на журналістів тих країн, де відбуватимуться вибори, а саме — Пакистану, Ірану, Зімбабве та Російської Федерації.

В Україні, на думку оглядачів, із президентством Віктора Ющенка журналістам стало легше дихати, але вони далі перебувають під політичним тиском.

За словами керівника відділу Європи та колишнього Радянського Союзу в цій організації Ельзи Відал, Україну ще не можна назвати прикладом для наслідування: «Україна не звільнилася від політичного тиску, навіть якщо ситуація поліпшилася. Я б сказала, що становище трохи краще, ніж у Росії в 2007 році», — зазначила вона.

«Репортери без кордонів» як приклад наводять закриття телевізійної програми «Толока» на каналі УТ-1 і відставку редактора «Газети 24» через те, що один із головних акціонерів видання захотів диктувати політичну лінію. Також правозахисники звертають увагу на побиття фотокореспондента газети «Сегодня» в Одесі під час мітингу прихильників Юлії Тимошенко, через три дні після того, як невідомі повідомили, що офіс видання замінований. Головний редактор пов’язує ці події з тим, що «Сегодня» судиться з Олександром Турчиновим, який звинувачує видання у наклепі.

Також уже постійним докором на адресу української влади є малий поступ у розслідуванні справи Ґонґадзе: суд над виконавцями почався 2006 року, але досі затягується.

Окрім того, «Репортери без кордонів» вважають, що більшість урядів на пострадянських теренах має проблеми з вільною пресою. Зокрема, Ельза Відал наводить приклад Росії: «Упродовж 2007 року у Росії ми були свідками того, як заарештовують журналістів під час демонстрацій опозиції, закривають незалежні газети, а деяких журналістів відправляють до психіатричних лікарень».

За даними «Репортерів без кордонів», до психлікарень минулого року потрапили щонайменше двоє російських журналістів — це було покарання за гостре слово.

ДО РЕЧI

«Репортери без кордонів» — (франц. Reporters sans frontieres — RSF) — інтернаціональна недержавна організація із захисту прав людини, яка охороняє свободу слова у всьому світі. Організація веде боротьбу проти цензури, а також за звільнення журналістів, які перебувають в ув’язненні через свою професійну діяльність. При цьому організація керується параграфом 19 Загальної декларації прав людини. Організацію було створено 1985 року в Парижі.

«Репортери без кордонів» складають рейтинг на основі опитування 15 організацій, які займаються вивченням свободи висловлювання, своїх 130 кореспондентів, журналістів, експертів, юристів і захисників прав людини. Опитування являє собою анкету з 50 питань про свободу слова в країні респондента.

Рейтинг представлений по 169 країнах, інші країни не включені до списку через нестачу даних по них.

Україна посіла 92-е місце в рейтингу свободи слова Міжнародної організації «Репортери без кордонів».

До першої десятки увійшли Ісландія, Норвегія, Естонія, Словаччина, Бельгія, Фінляндія, Швеція, Данія, Ірландія та Португалія. США отримали 48-е місце, поліпшивши свій показник на п’ять пунктів у порівнянні з 2006 роком. Серед країн Співдружності Незалежних Держав найвільнiшою пресою володіє Вірменія, яка займає 77-е місце. На 81-му місці — Молдова, Таджикистан посів 115-е місце, Казахстан — 125-е, Азербайджан — 139-е. Росія зайняла 144-е, Білорусь — 151-е. Останнє, 169-е місце зайняла Ерітрея.

Газета: 
Рубрика: