Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Ризики пластикового арсеналу

7 вересня — Всесвітній день знищення військової іграшки
4 вересня, 2015 - 12:40

Нещодавно я завітала до магазину дитячих іграшок, щоб обрати подарунок для одного маленького хлопчика. Я не часто роблю подібні покупки, тому асортимент магазину мене вразив. І, до речі, вразив неприємно. Відділ для дівчаток був суцільно рожевим, полиці — просто забиті рожевими іграшками. Склалося враження ніби дівчата просто не мають права обрати щось інше, окрім білявої ляльки у яскраво-червоній сукні... Але подарунок я шукала для хлопчика, ітиметься про «хлопчачі» іграшки.

Кольорова гама іграшок для хлопців значно ширша, та й ілюзія вибору теж є. Але весь асортимент можна умовно поділити на машини та зброю. І відсоткова доля зброї значно більша...  Мене це здивувало: хіба мати, яка напевно не хоче, щоб її дорослий син опинився в ситуації, що змушує взятися за зброю, захоче дати йому в руки автомат у молодші роки? Зважаючи на величезне різноманіття зброї для малюків та очевидний попит, — так, захоче.

Як на мене, це дуже непослідовно. Можна посилатися на «чоловічі» ролі, героїку, а зараз — і на патріотичне виховання юних воїнів-захисників... Але ж дорослі чоловіки беруть у руки зброю свідомо і чітко усвідомлюючи наслідки її використання, вже вміючи контролювати свій гнів та скеровувати сили. Дитина цього ще не вміє. На думку деяких психологів, що довершеніше стає іграшковий арсенал, то менше місця лишається для фантазії й тим примітивніші способи скинути агресію обирають діти. Такі іграшки, як і рожеві ляльки, позбавляють дитину вибору...

Шукаючи тему для цього випуску, я з подивом і полегшенням дізналася, що такі мої думки поділяє ще багато людей — це учасники Всесвітньої асоціації допомоги сиротам і дітям, позбавленим батьківського піклування. Вони ще 1988 року заснували Всесвітній день знищення військової іграшки, який відзначають 7 вересня.

Головна ідея засновників цієї дати — не лише вчасно вселити в дитину думку про неприйнятність насилля, а й навчити вирішувати конфлікти іншими способами. І я маю надію, що, подарувавши дитині розвивальну іграшку замість пластикового пістолета, ми наближаємо часи, коли сформується покоління, яке знатиме про війну лише з книжок...

Анна ГАВРИЛЮК, «День», малюнок автора
Газета: 
Рубрика: