Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Секрети життя

На ТБ покажуть українські короткометражки з приголомшливою фестивальною історією
4 грудня, 2015 - 12:10
ФОТО НАДАНО ПРОГРАМОЮ «АРГУМЕНТ-КІНО»

Вночі з 6 на 7 грудня о 01.05 на телеканалі «1+1» дивіться програму «Аргумент-Кіно» та короткометражні фільми українських режисерів. Анімаційний фільм Олега Федченка «Гості мого дому» — метафізичний етюд, де є предмет, навколо якого все розгортається, є дійові особи, колізія з конфліктами, але відсутні чіткі обриси подій існування. Існує лише одна площина, серед якої та через яку все відбувається — з’являється і зникає. Чи можна бачити істину або явище насправді, чи тільки прозору оболонку?..

У фільмі Христини Сиволап «Давай не сьогодні» йдеться про те, що жили собі щасливо дідусь та бабуся і вирішили вони померти в один день. Але в старого постійно знаходяться причини, щоб не йти на той світ хутко й рука за руку. Щось він задумав. Та втілити задум, аби переконати бабусю відкласти день дружньої кончини, буде непросто.

Картина Марії Пономарьової «Я тебе знаю» — родинна драма, в центрі якої непрості, але цілком звичайні у своїй конфліктності відносини ще нестарої матері та вже цілком дорослого сина. І син, і мати живуть фактично окремішнім пересічним життям, що його заповнює відчуження, і водночас кожен із них має свої несподівані секрети. І саме ці секрети дарують шанс зрозуміти один одного.

Стрічка Марини Вроди, яка з короткометражним «Кросом» 2011 року перемогла на Каннському фестивалі, називається «Равлики». Молода режисерка не боїться шокувати, вона смілива показувати на екрані те, що часто-густо суспільством та й мистецтвом приховується. Але від таких замовчувань, власне, суспільний портрет виглядає, постає лакованим і, зрештою, спотвореним. У стрічці ж ідеться про компанію хлопців, які живуть знічев’я, живуть на руїнах колишньої країни, що ніяк не переродиться на щось нове й життєствердне.

Усі чотири фільми, якщо рахувати разом, побували на понад півсотні міжнародних фестивалів, звідки привезли з десяток почесних відзнак.

Володимир ВОЙТЕНКО
Газета: 
Рубрика: