Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Скандал у Сальвадорі

Телефони журналістів, котрі вели теми корупції, були зламані шпигунським обладнанням
14 січня, 2022 - 12:00
ФОТО REUTERS

Мобільні телефони майже трьох десятків журналістів та активістів із Сальвадору, деякі з яких розслідували ймовірну корупцію в державі, були зламані з середини 2020 року та імплантовані складним шпигунським програмним забезпеченням, яке зазвичай доступне лише урядам і правоохоронним органам, ідеться в повідомленні Reuters. Це виявив канадський дослідницький інститут, уточнює агентство.

Citizen Lab Університету Торонто виявила оператора шпигунського програмного забезпечення Pegasus, який працював майже виключно в Сальвадорі на початку 2020 року, інформує також www.dw.com. «Pegasus — шпигунське програмне забезпечення, розроблене ізраїльською фірмою NSO Group. Воно націлене на мобільні телефони, — ідеться в повідомленні. — NSO, яка минулого року була занесена урядом США до чорного списку, стверджує, що продає своє шпигунське програмне забезпечення лише законним правоохоронним і розвідувальним органам». Водночас у Amnesty International Security Lab повідомили, що їхні експерти «переглянули звіт і незалежно перевірили судово-медичні докази, які свідчать про неналежне використання Pegasus в країні». Хоча у звіті не вдалося остаточно пов’язати хакерські дії з урядом Сальвадору, в ньому сказано, що «це дуже ймовірно», також пише www.dw.com.

На такі звинувачення прессекретар президента Сальвадору Наїба Букеле Софія Медіна заявила, що «Сальвадор жодним чином не пов’язаний з Pegasus і не є клієнтом NSO Group». Вона додала, що уряд Сальвадору розслідує використання Pegasus для злому телефонів у країні.

Деякі з журналістів, зазначених у звіті як мішені, працювали на новинний сайт El Faro, який публікував сюжети про нібито укладення угоди адміністрації Букеле з вуличними бандами Сальвадору. Букеле заперечує свою причетність до банд, пишуть медіа.

На фото: Джулія Гаваррете, репортерка-розслідувачка El Faro, у якої два телефони зламано загалом 18 разів, включаючи дані, вилучені з її особистого телефону, в офісі El Faro, Сан-Сальвадор, Сальвадор, 11 січня 2022 року. Фото Рейтер.

Газета: 
Рубрика: