Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Смак майбутнього» у Мосулі

В іракському місті працює ресторан із роботизованим сервісом
26 листопада, 2021 - 09:05
ФОТО REUTERS

Футуристичні роботи-офіціанти ковзають між столиками в ресторані «White Fox» у Мосулі, вітаючи клієнтів і розносячи страви. Це незвичайне видовище в північному іракському місті, яке за останні роки зазнало багато руйнувань, ідеться в сюжеті www.euronews.com. Насправді, технологія, яка забезпечує цей футуристичний обід, є частково домашньою інновацією, зазначається в повідомленні. Зокрема молоді люди з кафедри мехатроніки в Університеті Мосула програмували систему — створювали програмне забезпечення, з’єднували столи та створювали сервер для власників «White Fox».

Рамі Чкіб Абдельрахман, власник ресторану White Fox (до речі, за фахом стоматолог), каже, що ця ідея виникла через втому від карантину та бажання донести смак майбутнього до жителів Мосула. «Ми бачили концепцію в соціальних мережах у кількох ресторанах, але вона не повністю ідентична тому, що ми зробили, — пояснив Абдельрахман телеканалу. — Ми взяли три концепції з різних ресторанів по всьому світі та об’єднали їх разом: у нас є робот, який подає їжу, інтерактивний стіл, з якого клієнт може безпосередньо відправляти замовлення на кухню, і ми вирішили повністю усунути паперове меню» .

Наразі сервіс-новинка, що запрацював у червні, має попит у місцевих жителів.  «Ласкаво просимо», «Бажаємо вам приємно провести час у нашому ресторані», «Ми будемо раді отримати вашу думку щодо якості обслуговування», — «видзвонюють» автоматизовані офіціанти, чиї червоні очі блимають із блискучих синьо-білих екстер’єрів», — описує новинку www.news18.com. Ресурс також зазначає, що хоч Мосул і досі пошрамований війною, відвідувачі цього ресторану (щовечора переповненого) під час вечері «можуть втекти з міста у космічну подорож... види Землі та інших планет дають клієнтам відчуття, що вони визирають крізь ілюмінатори космічного корабля. Стелі усіяні сяючими сузір’ями. Але зірковими пам’ятками залишаються два андроїди, одягнені в шарфи і чорні берети, які курсують туди-сюди із замовленнями». Водночас машини тут не витіснили людей: четверо молодих офіціантів забирають посуд з підносів роботів і ставлять його на столи.

Газета: 
Рубрика: