Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Свобода слова і «буква закону»

28 квітня, 2000 - 00:00

З 20 по 22 квітня в Києві пройшов семінар для молодих журналістів «Свобода слова в розвитку демократичного суспільства» , організований громадською організацією «Християнсько-демократична молодь України» за підтримки Представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні. В ньому взяли участь журналісти з багатьох областей країни.

Найбільш резонансним на семінарі було обговорення теми взаємовідносин ЗМІ, влади й суспільства, зокрема таких її аспектів, як відповідальність журналіста за достовірність інформації, яку він повідомляє, толерантність політичних діячів до критичної оцінки ЗМІ їхньої діяльності, заангажованість ЗМІ певними фінансово-політичними угрупованнями (до речі, цій темі була присвячена окрема доповідь) тощо.

Відповідальний секретар німецької газети «Франкфуртер алльгемайне цайтунг» Вернер Д’Інка , зокрема, розповів про практику взаємовідносин ЗМІ та влади в Німеччині, яка передбачає майже необмежену свободу німецьких журналістів у викладі власної думки. Вернер Д’Інк розкрив механізми, завдяки яким у Німеччині вистроєні саме такі «правила гри» політиків і ЗМІ. Це й чітке розмежування повідомлень фактів і викладу власної точки зору журналіста, і відсутність бюрократичних перешкод у добуванні інформації, і судова практика, що захищає, передусім, свободу слова та інтереси суспільства, і, водночас, традиційно висока відповідальність журналістів за достовірність і неупередженість інформації, яка підкріпляється високим рівнем вимог видавців до професіоналізму репортерів.

Правозахисник Дмитро Гройсман (Вінниця) у своєму виступі «Захист свободи слова й висловлювання в рішеннях Європейського суду щодо прав людини» розповів про гучні закордонні процеси проти журналістів. Той факт, що в більшості випадків остаточні рішення приймалися на їхню користь, свідчить про високий ступінь толерантності європейських структур щодо ЗМІ.

На семінарі активно обговорювалися закони журналістської етики і з точки зору ситуації в Україні. Проблеми журналістської солідарності обговорювалися у двох аспектах: з точки зору корпоративного відстоювання та контролю за дотриманням неписаних принципів професійної етики і з точки зору правового захисту свободи слова. Після виступу на цю тему оглядача «Дня» Наталі Лігачової деякі журналісти поділилися досвідом створення альтернативних нинi дiючим об’єднань журналiстiв у регіонах, а також висловилися на підтримку необхідності широких дискусій довкола «доренковських» методів ведіння інформаційних воєн. Звичайно, великий інтерес у молодих журналістів викликало обговорення проблем навчання та працевлаштування молодих фахівців ЗМІ.

До програми семінару було включено не лише виступи й дискусії, а й тренінги, що імітували реальні робочі ситуації (наприклад, «прямий ефір»).

Михайло МАЗУРIН, «День»
Газета: 
Рубрика: