Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Така підтримка наближає нас до перемоги»

Британські королівські особи роблять різні жести на знак солідарності з Україною
10 березня, 2022 - 15:42

Ранок 9 березня британські Герцог і Герцогиня Кембридзькі провели з українською громадою Лондона. Вони відвідали тамтешній Український культурний центр. Метою їхнього візиту, за словами Кенсінгтонського палацу, було «дізнатися про надзвичайні зусилля, які докладаються для підтримки українців у Великій Британії та по всій Європі», цитує www.townandcountrymag.com. А раніше, минулими вихідними, подружжя опублікувало заяву, наголосивши на підтримці «усього народу України, який відважно бореться».

«Герцогиня виглядала помітно зворушеною під час візиту до Українського культурного центру та демонструвала свою підтримку синім кашеміровим джемпером від Alexander McQueen і домашньою випічкою. А принц Вільям сказав: «Ми всі за вас», ідеться в матеріалі www.dailymail.co.uk про подію. При цьому обоє з пари також прикріпили до одягу маленькі синьо-жовті булавки з українським прапором з білим серцем.

В Українському культурному центрі королівські особи зустрілися з представниками української громади та допомогли сортувати речі, які британці передають для українців. Королівське подружжя провели по центру посол України у Великій Британії Вадим Пристайко та його дружина Інна Пристайко. Кейт і Вільям також поговорили з Салехом Саїдом, генеральним директором Комітету з надзвичайних ситуацій (DEC), головної групи британських благодійних організацій. Нещодавно DEC запустив Український гуманітарний заклик для допомоги українцям, і вже минулого тижня королева Єлизавета зробила «щедру пожертву» для нього, зазначають британські медіа. Кейт і Вільям «уважно слухали, як волонтери розповідали їм про їхні зусилля та виклики, з якими вони стикаються, намагаючись доставити допомогу до тих, хто її найбільше потребує. В якийсь момент герцога й герцогиню запросили відсортувати та упакувати деякі з подарованих речей. Кейт також передала працівникам домашнє печиво», – описує візит www.etonline.com.

«Щиро дякуємо Їх Королівським Високостям Герцогу й Герцогині Кембридзьким за зворушливий вияв підтримки українському народу, що потерпає від війни, шляхом надання допомоги в сортуванні гуманітарних вантажів для українського цивільного населення, особливо жінок та дітей. В особі Сполученого Королівства маємо надійного друга й союзника», – відреагувало на візит українське посольство на своїй офіційній фб-сторінці.

Також про візит на своїй сторінці написала дружина Президента України Олена Зеленська: «Герцог і Герцогиня Кембридзькі відвідали Український культурний центр у Лондоні, де волонтери збирають і сортують гуманітарну допомогу для постраждалих українців. Україну підтримує вся Велика Британія – від звичайних громадян до Королівської родини. На інших зворушливих кадрах – Принц Уельський і його дружина Герцогиня Корнуольська моляться за нашу країну в Українському католицькому соборі Лондона. Вони принесли з собою соняшники. Окреме дякую Її Величності Королеві Великої Британії – вона зробила приватний внесок на допомогу Україні. Така підтримка не тільки лікує та зігріває тисячі доль. Вона наближає нас до перемоги».

Принц Чарльз, принц Гаррі та Меган Маркл також зробили заяви, що засуджують російське вторгнення, нагадують британські ЗМІ. Днями також герцогиня Корнуольська зробила заяву про «страшні умови в Україні, де демократії й свободи завдано жорстокого нападу». Минулого тижня принц Чарльз і Камілла в Українському католицькому соборі у Лондоні запалили свічку та поклали до вівтаря соняшники — на знак поваги до України. А на початку цього тижня, інформує www.townandcountrymag.com, композиція з синьо-жовтих квітів була помітна на фотографії з зустрічі королеви Єлизавети з прем’єр-міністром Канади Джастіном Трюдо.

На фото: Герцог і Герцогиня Кембридзькі в Українському культурному центрі у Лондоні. Фото Рейтер

Ольга ХАРЧЕНКО, «День»
Рубрика: