Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

ТБ-ДАЙДЖЕСТ

19 вересня, 2008 - 00:00

Європарламент запустив власний онлайн-телеканал

17 вересня розпочав мовлення онлайн-телеканал Європейського парламенту EuroparlTV — http://www.europarltv.europa.eu/ Канал, орієнтований на широку молодіжну аудиторію, покликаний покращити імідж парламенту, повідомляє Lenta.ru. Фактично він складатиметься з чотирьох телеканалів, на ньому буде місце для контенту користувачів, публічних обговорень і звичайних програм, які перекладатимуться за допомогою дубляжу та субтитрів більш ніж 20-ма мовами: болгарською, чеською, данською, грецькою, англійською, іспанською, естонською, фінською, французькою, ѓельською, угорською, італійською, литовською, латвійською, мальтійською, нідерландською, польською, португальською, румунською, словенською, словацькою та шведською. Його аудиторія, як сподіваються у Європарламенті, може становити від 20 до 40 мільйонів осіб. Канал транслюватиме політичні дебати.

Нацрада не погодила створення «національного цензурного центру» і пропонує переглянути норму щодо співавторства на інтерв’ю

Національна рада з питань телебачення і радімовлення на засіданні 17 вересня розглянула і не погодила два законопроекти з інформаційної сфери. Як повідомляє «Телекритика», перший документ, ініційований Мінтрансзв’язку, має назву «Про утворення казенного підприємства «Національний центр оперативно-технічного управління телекомунікаційними мережами України». Члени Нацради зауважили, що деякі повноваження центру суперечать іншим законам держави. Зокрема, у законопроекті ідеться про те, що у випадку оголошення надзвичайного стану (НС) може бути заборонено діяльність ТРК, а слідкувати за цим має саме зазначений національний центр. Члени Нацради потрактували такі повноваження як цензурні, а цензура є забороненою Конституцією України. Другий законопроект — «Про внесення змін до деяких законодавчих актів з питань авторського права і суміжних прав» — не було погоджено через незбалансованість та неузгодженість понятійного апарату. Залишилася без змін ст. 13, що встановлює співавторство на інтерв’ю та яка, на думку багатьох експертів, потребує перегляду, оскільки вона суперечить світовій практиці, згідно з якою інтерв’ю не визначається об’єктом авторського права.

Творець WWW відкриває фонд перевірки інформації

За даними «ПіК», Тім Бернерс-Лі, що створив World Wide Web, оголосив про відкриття фонду, завданням якого стане визначення достовірності тієї або іншої інформації. За словами Бернерса-Лі, його турбує безконтрольне розповсюдження безглуздостей в мережі. Він привів у приклад ненаукові заяви про небезпеку великого адронного колайдера. На думку винахідника веба, мережа дозволяє відокремити «хорошу» інформацію від «поганої». Цим і займеться його новий сайт, який реалізує схему центральної акредитації інформаційних джерел. У ідеалі оцінювати достовірність тих або інших джерел буде декілька різних організацій. У травні Бернерс-Лі отримав грант на створення системи, яка дозволяє авторам вказувати джерела інформації в уніфікованому форматі. Тим самим пошукачі зможуть визначати достовірність тих або інших повідомлень.

Iгоря Лосєва не пустили в ефір Севастопольської регіональної державної ТРК

Громадський комітет «Український Севастополь» кваліфікує як прояв цензури з боку керівництва Севастопольської регіональної державної телерадіокомпанії зрив ефіру за участю публіциста, політичного оглядача газети «Флот України», експерта «Радіо Свобода» та Бі-Бі-Сі та одного з постійних авторів «Телекритики» Ігоря Лосєва. Про це йдеться у заяві комітету. 12 вересня Ігор Лосєв був запрошений на програму «Севастопольскі зустрічі» як автор книги «Севастополь—Крим—Україна: хроніка інформаційної оборони», яка була презентована напередодні. «Але політолога так і не запросили в ефір, хоча він прочекав більш як півгодину. Натомість йому була прочитана нотація за його державницькі погляди», — повідомляє ГК «Український Севастополь». У коментарі «ТК» Ігор Лосєв підтвердив факт зриву ефіру. За його словами, ведучий Ян Наконечний, який безпосередньо запрошував його на програму, не намагався особисто зв’язатися з ним і пояснити причини того, що відбулося. Водночас, в.о. першого заступника СРДТРК Тамара Бонь повідомила «Телекритику», що плани ведучого змінив головний редактор телеканалу. Водночас, у підписаних нею мікрофонних папках Ігор Лосєв не значився серед запрошених гостей програми «Севастопольські зустрічі». «Мені не відомо, щоб планувалися гості, і все це було скасовано перед ефіром», — зазначила вона. За словами Тамари Бонь, вона доручила ведучому програми залагодити конфлікт і зазначила, що ставиться до Ігоря Лосєва «як до фахівця, з яким дуже приємно співпрацювати». У свою чергу сам Ігор Лосєв вважає, що причиною інциденту є критика на адресу СРДТРК, яку він висловлює у своїх публікаціях і яка стосується переважно антиукраїнських матеріалів та образ на адресу керівників України, які лунають в ефірі регіональної державної телерадіокомпанії.

Газета: 
Рубрика: