Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Телегід

Новорічний телеефір у культурному вимірі
30 грудня, 2011 - 00:00
У НОВОРІЧНУ НІЧ ТВі ТРАНСЛЮВАТИМЕ ПРОГРАМУ «КАБАРЕ «ВЕСЕЛЫЙ ПЕСЕЦЪ». ПІДСУМКИ РОКУ». ДО РЕЧІ, НАГОДУ ПОСПІЛКУВАТИСЯ З ГУМОРИСТАМИ-ІНТЕЛЕКТУАЛАМИ НЕЩОДАВНО МАЛИ Й ЖУРНАЛІСТИ «Дня» / ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Український загальнонаціональний телепростір у новорічну ніч, як і в переддень свята, за винятком кількох каналів, не пропонує нічого нового. Видозмінюється знайомий ще з радянських часів формат новорічних вогників і дещо пізніший, та від цього не менш заїжджений, формат найрізноманітніших мюзиклів і шоу. Не те, щоб сам формат був таким поганим, справа в іншому — всі ці новорічні програми, які з косметичними змінами перекочовують із року в рік, із каналу на канал, позбавлені будь-яких ознак національного продукту та доброго смаку.

Деякі канали доходять до відвертого цинізму. Наприклад, ICTV 1 січня, коли більшість продовжуватиме святкування під акомпанемент телевізора, покаже всі три частини скандального та відверто пропагандистського фільму «Ми з майбутнього». У листопаді 2010 року українські молодіжні організації навіть пікетували офіс каналу з вимогою відмовитися від показу другої частини російської стрічки.

Утім, серед загального вихолощення є кілька програм, які заслуговують на увагу. Щоб читач несамовито не перемикав канали в пошуках чогось вартісного, їх анонси пропонуємо в традиційній рубриці «Телегід».

На Першому Національному в новорічну ніч, о 02.00, вийде в ефір святковий випуск програми «Фольк-music». Канал обіцяє яскраве та барвисте шоу у кращих традиціях українського фольклору.

Новорічний вечір з ТВі буде з музикою та жартами, але не без смислів. О 21.00 — програма «Краща музика року з Марiчкою Бурмакою». За півтори години до опівночі підсумки року підводитимуть учасники кабаре «Веселий песецЪ». А відразу після дванадцятої, вже в новому році, на глядачів чекає концерт «Я вернувся домів. Брати Гадюкіни». Повтор програми «Кабаре «Веселий песецЪ». Підсумки року» та концерту Гадюкіних можна буде подивитися також 1 січня, у неділю, о 16.55 та 18.25 відповідно.

Канал «Культура» пропонує своїм глядачам у святкові дні перебувати в цілком культурному вимірі. 31 грудня, об 11.25, програма «Діалоги з Романом Колядою. Ніна Матвієнко»; о 16.50 — мюзикл за мотивами казки Г. Х. Андерсена «Сніжно-Ніжна королева».

Новорічний вечір на каналі розпочнеться з вистави Київського національного академічного театру оперети «Сорочинський ярмарок» о 21.00. За півгодини до опівночі — програма «Історія ялинкових прикрас», а о 00.00 — новорічне привітання капели бандуристів. По його завершенню — вистава Львівського національного театру ім. М. Заньковецької за мотивами твору Г. Квітки-Основ’яненка «Сватання на Гончарівці».

Чимало цікавого «Культура» пропонує й 1 січня — джазові мелодії, «Вірші на зиму» Івана Малковича, документальний фільм «Богдан Хмельницький» та багато іншого. Головне — стежити за якісним ефіром.

Газета: 
Рубрика: