Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Телеглядачам потрібна жива музика!

27 травня, 2011 - 00:00

Чому б Україні не заснувати альтернативу «Євробаченню», наприклад конкурс «Rock-n-vision»?

Кумедно виглядає створення очевидного підѓрунтя для корупції на тлі публічної та багатослівної боротьби влади саме з... корупцією. Практично непоміченими промайнули заяви керівництва НТКУ щодо скасування національного відбору на «Євробачення-2012». Хоча не так давно нинішнього генерального директора каналу Єгора Бенкендорфа призначили на цю посаду саме для боротьби з подібним стилем керівництва, який демонстрував, зокрема, його попередник Василь Ілащук (згадайте «призначення» Василя Лазаровича українським представником на «Євробаченні»!).

Такі заяви виголошуються після катастрофічного рівня проведення відборів у 2010-му та 2011-му роках, про що неодноразово публічно говорили вітчизняні аналітики, менеджери, телевізійники, співаки. Очевидно, саме цей рівень організації та проведення національних відборів призвів до того, що цього року показники перегляду телепрограм «Євробачення-2011» стали найнижчими за всі роки. «Додав» рейтингу і паралельний показ «Євробачення» в ефірі міжнародної версії російського «Первого канала». Мабуть, щедре комерційне розміщення реклами в перервах російськомовного показу конкурсу завдало серйозних фінансових збитків українському «Першому національному». Але заплатили за те все українські громадяни. Адже загальновідомо, що Перший Національний має ексклюзивне право на показ міжнародного телевізійного пісенного конкурсу на території Україні. І це право придбане бюджетним коштом!

На цьому тлі замість рішучого втручання у ситуацію, замість залучення до відбору розширеного кола вітчизняних фахівців музики, менеджменту та телебачення пропонується шлях тіньового вирішення питань. Замість виведення національного відбору на новий якісний рівень — за рахунок розширення учасників, нових оригінальних пісень та імен — керівництво державного мовника пропонує шлях закулісних домовленостей. Замість закликів до серйозної та фахової роботи вже зараз — публічні обіцянки познайомити з майбутнім конкурсантом від України восени.

Зусилля керівництва Національної телекомпанії можна було спрямувати в іншому напрямку. Фахівцям і європейському телеглядачеві давно очевидно: «Євробачення» не здатне представити весь спектр сучасної музики. Цього року це засвідчили представники Італії та Грузії, Данії та Болгарії, Молдови та Австрії, Бельгії та Португалії, представивши музику живу, розумну, цікаву, яка протистоїть відвертій попсі. Цю живу музику потрібно вивести на інші телевізійні горизонти! Думаю, Україна спроможна запропонувати європейським телевізійникам і глядачам музичний телеконкурс інакшої музики. Скажімо, «Rock-n-vision»! Чому б і ні? Адже досвід телеподій серйозної складності у нас є...

Олександр ЗИРІН
Газета: 
Рубрика: