Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Телепередача про людський біль»

Канал «Донбас» запустив соціальний проект про переселенців зі Східної України
22 серпня, 2014 - 12:10
«Телепередача про людський біль»
ЮРІЙ СУГАК
«Телепередача про людський біль»
МІТИНГ ПІД ВЕРХОВНОЮ РАДОЮ 6 ЧЕРВНЯ 2014 РОКУ / ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

Хоча пакет мовлення телеканалу «Донбас» на сьогоднішній момент не доступний у повному обсязі, через захоплення сепаратистами державної телерадіокомпанії, і редакція телеканалу вимушена працювати у дистанційному режимі, це не зупиняє робочий процес творчого конвеєра. Та не створює перепон для виробництва нових, цікавих та головне важливих проектів. Одним із таких є нещодавно народжена програма «Всім світом», ведучою якої є Катерина Остроушко. Телепередача створена спеціально для допомоги вимушеним переселенцям з Луганщини та Донеччини.

- "Всім світом" - це не типовий телевізійний проект. Так, він соціальний. Так, він про людей, їх проблеми, потреби... Але насамперед - про людський біль. Біль тих, хто зараз переживає війну. Ідея проекту народилася цілком очікувано та природно: якщо в нас дома війна, як ми можемо про неї мовчати? Як можемо залишити без підтримки, порад та допомоги своїх же земляків, друзів, сусідів, рідних? Не слід забувати, що усі, хто працюють над проектом - жителі Донбасу. Тому керівництво телеканалу навіть не роздумувало: чи створювати нам "Всім світом", чи не варто. Ми просто взяли та почали виходити в ефір: без написання довгих брифів, іх узгодження та іншої телевізійної тяганини. Бо ніколи. Бо гинуть люди, бо їм потрібно десь жити, щось їсти, десь працювати. Ми маємо розповідати, як тепер вижити – говорить ведуча Катерина Остроушко.

За її словами пошук тем для ефірів, залежить від того, як складається розвиток подій на Донбасі. Від так у першому випуску йшлося про пошук житла в будь - якій області країни, хто може допомогти з відновленням документів та як оформити соціальні виплати,а також про те хто і як надає реальну допомогу мешканцям захвалених територій, які вимусили покинути свої будинки.

 У наступному випуску телепередачі підіймали питання  працевлаштування переселенців. Зокрема, головний спеціаліст державного центру зайнятості Світлана Нікітчук наголосила, що послугами державної служби зайнятості скористалося майже  5000 осіб, працевлаштовані практично 800 громадян. «Сказати багато це чи мало – неможливо, адже такої ситуації у нас раніше не було» . Також експерт  розповіла як працює центр зайнятості, які спеціальності користуються найбільшим попитом і що найбільш  затребувані зараз люди у сфері харчування, обслуговування.  Та працівники робітничих, торгівельних професій  Але проблема полягає в тому, що попит серед переселенців на робітничі, сільськогосподарські професії не великий, можна сказати навіть відсутній.

Під час майже годинного перегляду ефіру, у другому випуску «Всім миром» (Працевлаштування), глядачі отримали  відповіді на такі запитання :Що зараз робити шахтарям, металургам? Як переселенцю з найбільшим успіхом отримати роботу в будь-якому регіоні країни? Які документи для цього потрібно? Як відбувається допомога від волонтерів і як завдяки їхній допомозі знайти роботу? Як допомагають переселенцям в конкретних регіонах та містах України? І що робити студентам, які лише починають свою кар’єру? 

У третьому випуску журналісти разом з експертами шукали відповіді на такі питання: хто понесе відповідальність за зруйновані комунальні та приватні будинки, за чиї кошти їх будуть відновлювати. А також  куди телефонувати і до кого звертатися, якщо ваш будинок зруйновано.

- Найстрашнішим та найболіснішим для мене став ефір на тему пошкодженого житла жителів Донбасу. Без перебільшень, найболісніший ефір за усю мою кар'єру. З експертами у студії ми намагалися створити методичку дій: що робити, якщо в твій будинок прилетів снаряд. І будинку більше немає, чи він пошкоджений. Розумієте, це як розповідати про тяжку хворобу чи смерть рідної людини. Показуючи її страждання на відео, щоб на прикладі горя декількох родин пояснювати, як треба діяти решті людей, якщо з ними таке трапиться. Це невимовно важко. Але зараз потрібно, як ніколи. Наступними темами "Всім світом" стане навчання дітей зі сходу, гуманітарна допомога та інші злободенні питання переселенців – поділилася Катерина.

Всі випуски програм підкріплені цікавими питаннями телеведучої до гостів студії-експертів, яких за один ефір  декілька, журналістські розслідування, моніторинг, історії переселенців з різних міст і сіл роблять програми   «Всім світом» дійсно  пізнавальними  та є чудовим способом допомоги мешканцям України, які поневолі опинилися в зоні АТО і змушені зараз шукати помочі. В ефірі кожної телепередачі переселенцям надаються контакти організацій,волонтерів, юридичних фірм, які можуть їм допомогти у тому чи іншому питанні.

 Сотні тисяч людей зараз опинилися у надскладних умовах. І, що вразило, допомагати хочуть також тисячі. Причому не тільки громадські організації, фонди, а й звичайні люди. У рамках проекту "Всім світом" ми співпрацюємо з Гуманітарним штабом "Допоможемо" при фонді Ріната Ахметова. Це дійсно велика робота: як з евакуації населення, так і з надання житла та іншої допомоги. Вклоняюся також перед волонтерами, що опікуються переселенцями: це, наприклад, організація"Восток Sos". Я таких, повірте, чимало зараз. Люди не сплять, витрачають увесь вільний і робочий час, аби зробити добру справу. Я впевнена, це добро їм обов'язково повернеться  - наголошує  ведуча програми.

Голос з фейсбуку

На сторінці Катерини Остроушко  у соц. мережі вже є відгуки від глядачів, Ірина Шавкун пише: «Катерина, искренне СПАСИБО Вам и команде телеканала Донбасс,за актуальную,полезную информацию В Вашей программе! Смотрели всем городом, ВЫ ДЕЛАЕТЕ БОЛЬШОЕ дело! Своей передачей помогли многим, а САМОЕ главное дали НАДЕЖДУ,что МЫ НЕ ОДНИ в своей беде! Благодарю ВАС еще раз от имени ВСЕХ Марьинцев. Хоть Вы и не в Донецке, НО видно.что душой и главное. ДЕЛОМ с Донбассом! Очень будет жаль, если программа приобретет не практический оттенок, а политическую дискуссию. Сейчас людям нужна реальная - практическая и методическая помощь, и мне кажется. что именно на этом необходимо сосредоточить внимание».

Також ведуча говорить, що люди дуже часто звертаються до неї з проханням допомогти як перед ефірами так і до і під час.  - Історії людей вражають. Хочеться зачинитися десь і ревіти від жалю. Але не можна, бо треба хоча б спробувати щось зробити. Звертаються за житлом, роботою... Неодноразово просили допомогти відшукати зниклу людину у Донецьку: тата, чоловіка, брата. Це дуже страшно. Бо кожного разу я відчуваю, ніби це трапилося зі мною. Кожного разу я розумію, що не для чужої людини я шукаю варіанти вирішення проблеми. Я роблю це і для себе, бо не знаю також, чи стоятиме завтра неушкодженим мій дім, чи живі та здорові будуть мої рідні? Молюся, щоб скоріше у наші домівки, душі та, чого вже там, і телевізійні ефіри повернулися мир, щасливі посмішки та спокій – зізнається вона.

Телепередача виходить щосереди  о 18.20. Також всі випуски програм можна знайти на YouTube – каналі «Донбас».

Незважаючи на бойові дії на сході України і повну неможливість журналістам працювати в Донецьку, телеканал «Донбас» і керівництво медіа-холдингу «Медіа Група Україна» знайшли можливість продовжувати забезпечення ефіру і роботу телеканалу. «Донбасу» не лише вдалося зберегти програми власного виробництва, а й розширити їх список. Після закінчення літніх відпусток, в Маріуполі почалися зйомки нових випусків популярної програми для дітей «Телепазлики».

Також ефір каналу поповнився спеціальними інформаційними проектами, такими як «Очевидець Донбасу» – короткий відеоблок, що складається з матеріалів, які знімають і публікують жителі територій, де відбуваються бойові дії. Інший проект – «Донбасс.Реаліі» авторства донецького журналіста Олексія Мацуки так само показує картину подій у східних регіонах, при цьому містить коментарі автора.

«Звичайно, проблеми з мовленням українських каналів на території Донецької та Луганської областей вплинули і на «Донбас», але ми тримаємо зв'язок з нашими партнерами-провайдерами кабельного телебачення в містах сходу України, - коментує «Дню» директор телеканалу «Донбас» Юрій СУГАК. – Як тільки з'являється можливість відновити мовлення, місцеві провайдери включають «Донбас». Можна сказати, що ситуація з мовлення каналу поступово поліпшується. Зараз, приміром, канал доступний у мережах кабельного телебачення на більшій частині території Донецької та Луганської областей. До того ж, у Луганській області програми каналу «Донбас» доступні також на частотах телеканалу «ІРТА».

Крім того, ми також розширюємо мовлення в Дніпропетровській і Запорізькій областях. В Дніпропетровській області буквально наприкінці липня «Донбас» розширив своє мовлення приблизно на 30 тис. глядачів після того, як великий оператор кабельного телебачення Кривого Рогу «Теле-Ком» додав «Донбас» в список доступних каналів. На початку липня наші партнери – запорізький телеканал ВПТВ погодилися показувати в своєму ефірі випуски «Часу новин Донбасу», цей крок був важливий ще й тому, що в Запоріжжі і області зараз перебувають переселенці з Донбасу, яким важливо залишатися в курсі подій рідного регіону»

Наталія МАРЧЕНКО
Газета: 
Рубрика: