Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Телевізійна «недосяжність»

Американський телеведучий Ларрі Кінг, відомий усьому світу як «король інтерв’ю», оголосив про закриття свого ток-шоу «Larry King Live» цієї осені
2 липня, 2010 - 00:00
ІМ’Я ЛАРРІ КІНГА АСОЦІЮЄТЬСЯ ЗІ СТИЛЕМ ТА ОПОРОЮ НА ТВЕРДІ ЖИТТЄВІ ЦІННОСТІ, ЧОГО ПОКИ НЕ ВИСТАЧАЄ УКРАЇНСЬКИМ ТЕЛЕВІЗІЙНИКАМ / ФОТО ІЗ САЙТУ TRENDYMAN.RU

Його програма виходила на телеканалі CNN щодня, в прайм-тайм, починаючи з 1985 року. Шоу Ларрі Кінга увійшло до книги світових рекордів Гіннесса як найбільш тривале телешоу з незмінним ведучим.

Про закриття ток-шоу Ларрі Кінг сповістив у своїй заяві, розміщеній на сайті програми: «Я поговорив з керівництвом CNN і сказав їм, що хотів би завершити щовечірнє «Larry King Live» цієї осені. Вони люб’язно погодилися, давши мені більше часу, щоб ми з дружиною могли відвідувати змагання, в яких беруть участь наші діти». Представники CNN, стверджують, що рішення закрити ток-шоу прийняли після падіння рейтингів програми. Проте Ларрі Кінг планує залишитися на каналі та вести спеціальні проекти, приурочені до важливих національних та міжнародних подій.

«Larry King Live», свого часу одне з найбільш рейтингових шоу США, в першу чергу асоціюється зі стилем. Своїм незмінним професійним правилом — передусім бути чесним із аудиторією, Ларрі Кінг задав певний тон американській журналістиці, в історії якої були й сторінки гонитви за сенсаціями, і період «придворних журналістів». Відомий усьому світу своєю майстерністю вести інтерв’ю та отримувати від співрозмовника відверті відповіді, телеведучий дуже рідко уникав гострих та проблемних запитань, хоча на його ток-шоу бували всесвітньовідомі діячі та політики найвищого рівня. Яскравим прикладом професійної позиції та майстерності Кінга стала участь у «Larry King Live» Володимира Путіна в 2000 році. Президент Росії був запрошений у студію CNN невдовзі після трагедії з підводним човном «Курськ», тому оминути тему катастрофи йому не вдалося. Після кількох малозначущих запитань Ларрі Кінг раптом сказав: «А що ж сталося з човном?» Володимир Путін відповів: «Він потонув...» Відповідь президента сколихнула західну пресу, її оцінили як цинічну, а Путіна звинувачували в байдужості до горя своїх громадян.

Незважаючи на гостроту запитань та принципову позицію ведучого, найвідоміші політики США вважали за честь побувати у студії «Larry King Live». На жаль, на українському телебаченні ведучих політичних ток-шоу такого рівня, як американський шоу-мен, не зустрінеш. Про те, що заважає появі в національному інформаційному просторі українського Ларрі Кінга, «День» запитав у експерта.

КОМЕНТАР

Сергій АРХИПЧУК, режисер, заслужений діяч мистецтв України, засновник школи телеведучих TV LAP:

— Коли людина знає, куди йде, — навіть якщо цей рух є повільним або трапляються якісь відхилення — все одно вона чітко усвідомлює, що відбувається. Популярні ток-шоу на наших телеканалах, на жаль, досі є вкрай обережними і, що найважливіше, залишаються виразниками або вузькополітичної групової думки, або думки власника каналу, якому не притаманні державотворчі засади. Сьогодні серед власників каналів я не бачу жодного, кого можна було б назвати творцем потужної української держави. Вони є творцями власної імперії, власної кишені й добробуту своїх сімей. Тому образ американського шоу-мена для телеведучих наших ток-шоу залишається недосяжним. Я вже не кажу про запрошених ведучих, які взагалі ніякого відношення до нашої держави не мають, а є просто дорогими наймитами а, можливо, навіть подвійними або потрійними наймитами. Вони працюють в Україні, не маючи глибинного знання історії нашого народу й наших прагнень. Такі ведучі й особистості рівня Ларрі Кінга є людьми різного вектору та масштабу. Американський шоу-мен має чітке уявлення про свою державу, він стоїть на твердих засадах. Де немає твердої концепції державності, а є лише вузькопартійний диктат гаманця, як концепції держави, там телеведучі працюють як заробітчани. Адже чверть правди, напівправда — це теж брехня. І те, що відбувається сьогодні в Україні, це намагання пошити напівправду у шати істини.

ДОВІДКА «Дня»

Лоренс Харві Зейгер, відомий під псевдонімом Ларрі Кінг — американський журналіст, що вважається одним із найкращих ведучих ток-шоу США. За свою кар’єру він взяв понад 40 тисяч інтерв’ю з політиками, спортсменами, артистами та іншими знаменитостями. Ларрі Кінг є лауреатом премії «Еммі», дворазовим лауреатом премії Peabody Award та десятиразовим призером премії Cable ACE. Професійна кар’єра Ларрі Кінга розпочалася в 23-річному віці на невеликій радіостанції в Маямі.

Також Ларрі Кінг є засновником власного Кардіологічного фонду, який вже понад 20 років допомагає людям із серцевими захворюваннями.

Вікторія СКУБА, «День»
Газета: 
Рубрика: