Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

У Донецьку зірвано виступ мера

28 березня, 2008 - 00:00
МАЛЮНОК IГОРЯ ЛУК’ЯНЧЕНКА

Троє донецьких журналістів, які протестували проти того, що мер шахтарської столиці їх регулярно ігнорував на своїх прес-конференціях, зірвали чергову зустріч міського голови Олександра Лук’янченка з журналістами шахтарської столиці. Інцидент стався в Донецьку вчора за участю представників місцевої газети «Громадська правда».

Головний редактор видання Сергій Фурманюк і двоє кореспондентів стверджували, що Олександр Лук’янченко ніколи не відповідає на їхні запитання, i щоб висловити свій протест проти цього, на самому початку прес-конференції мера наділи на обличчя пов’язки з написом «Другий сорт» і закликали всіх інших журналістів також не ставити міському голові запитань. На грудях у протестантів були таблички з написом «Лук’янченка — в космос. Там ніхто ні про що не запитає». А для того, щоб не згідні з акцією представники ЗМІ все одно не могли поспілкуватися з мером, протестуючі кореспонденти почали ще й голосно мугикати, заглушаючи будь-які спроби преси щось почути з доповіді Лук’янченка.

Ідея здійснити подібний крок в учасників «акції протесту», напевно, з’явилася минулого тижня, коли донецький градоначальник категорично відмовився відповідати на запитання Сергія Фурманюка, мотивуючи це тим, що він ставить їх у хамській манері. До цього Олександр Лук’янченко вже неодноразово просив редактора «Громадської правди» поводитися коректніше.

Інші журналісти, які не брали участі в акції, попросили колег не заважати їм працювати й не зривати прес-конференцію, однак мугикаючі протестанти до цих закликів не прислухалися. Свій внесок у відновлення спокою спробував зробити й начальник у зв’язках з громадськістю міськради Максим Ровинський, який хотів виштовхати Сергія Фурманюка із залу, однак і ці спроби не увінчалися успіхом.

Вплинути на заколотників безладу в результаті змогла лише міліція, яка прибула на місце пригоди й заявила, що подібні дії розцінюються як хуліганство, у зв’язку з чим протестуючим журналістам загрожує покарання. Після роз’яснювальної бесіди з правоохоронцями порушники спокою пішли, однак, напевно, міська влада не захоче зам’яти цей інцидент. Усе, що сталося на прес-конференції, було записане на відеокамеру журналістами й працівниками міліції, i в майбутньому журналістів «Громадськой правди», ймовірно, ще чекає розслідування й необхідність нести відповідальність за свій вчинок.

Ганна ХРИПУНКОВА, «День»
Газета: 
Рубрика: