Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

У горизонтально-вертикальному форматі

Практично одночасно з ухваленням у ВРУ медичної реформи на ТРК «Україна» стартує багатосерійний фільм про зміни «зсередини» «Лікар Ковальчук»
20 жовтня, 2017 - 13:39
ФОТО НАДАНО КАНАЛОМ «УКРАЇНА»

Коли виходить чергове українське (за мовою, складом акторів, з київськими і не тільки пейзажами у кадрах, зрештою за змістом — про Україну), багатосерійне (45 епізодів), актуальне (червоною лінією — медична реформа) художнє кіно в прайм-тайм на центральному каналі — це можна тільки вітати. Вже 30 жовтня, 18.00, на ТРК «Україна» стартує прем’єра серіалу «Лікар Ковальчук».

«Черговий серіал про медиків», «невже ця тема ще себе не вичерпала»; «хіба немає інших мотивів для кіно»? — подібні, трохи скептичні запитання можна було почути від колег-журналістів у холі столичного кінотеатру «Жовтень», де 18 жовтня ТРК «Україна» провела допрем’єрний показ першої серії стрічки. Однак всі ці запитання зникли, щойно у кінозалі приглушили світло, а на екрані з’явився перший трейлер картини, а згодом — і перша серія.

Передовсім — вразила прекрасна українська, жива, гарно поставлена мова українських акторів. У ролях зіграли: Анастасія Карпенко (Оксана Ковальчук, головна героїня), Сергій Дерев’янко (у ролі Максима Закревського), Олександр Форманчук (роль Бориса Зуєва), Володимир Канівець (зіграв Антона Горобця) та інші. Як зізналися на самому каналі, знімати багатосерійний проект виключно українською мовою та ще спеціально для прайм-тайм — це для них було своєрідним проривом та... ризиком. Як показала перша серія, з цим «викликом» знімальна група добре справилась. Далі — попри класичний «любовний трикутник», драматичні, детективні, а іноді навіть комедійні сюжетні перипетії (серіал знятий горизонтально-вертикальним форматом — головна лінія історії лікаря Ковальчук у кожній серії перетинається з окремим сюжетним вставками епізодичних героїв), у картині чітко простежується актуальна складова — натяк, а інколи й відверта апеляція до медичної реформи, яку буквально цими днями ухвалив парламент. Крім того, і це окрема заслуга серіалу, правдимо показано головні проблеми нашої медицини, зокрема тотальне хабарництво, відсутність якісного медичного обладнання, а інколи — і халатність самого медичного персоналу.

Зовсім трохи сюжету: головна героїня фільму — успішний кардіохірург Оксана Ковальчук. Після смерті батька, який загинув через халатність лікарів, вона кілька років розробляла інноваційний проект реформування приймального відділення лікарні. Коли чиновники нарешті дають «зелене світло» її проекту, Оксана кличе з собою колег, зокрема й свого колишнього чоловіка, невролога Бориса. До команди реформаторів приймального відділення також долучається талановитий хірург Максим, перше кохання Оксани. Жінці доведеться працювати в компанії двох колишніх чоловіків — і це одна з головний сюжетних ліній. Інша — не всі з оточення молодої лікарки переслідують благородну мету — реформувати приймальне відділення, що допоможе врятувати життя сотень пацієнтів. Дехто прагне лише занапастити благородне дітище лікаря Ковальчук. Та чи досягне жінка своєї мети, незважаючи на перешкоди та підступи супротивників, — побачимо в ефірі каналу. Наразі ж — пряма мова творців картини:

«Для мене цей серіал став відкриттям багатьох українських справді професійних акторів, які класно виконують свою роботу і вільно молодіють українською мовою, — зізнається співрежисер картини Єва Стрєльнікова. — Зізнаюсь, до цього, я ніколи не знімала українською мовою, і тому цього разу були побоювання, що мова в акторів може виглядати штучною, натягнутою, не зовсім побутовою. Однак я просто здивувалася, як багато у нас професійних україномовних акторів. Розумієте, кожен образ у серіалі по-справжньому розкривається через гру акторів. І от саме цю гру я б дуже хотіла виокремити в картині — актори неймовірно виклались».

«У нас у серіалі кожен епізод оповідає нову історію — деякі з них трагічні, деякі — більш мелодраматичні, а бувають — навіть детективні та комедійні, — додає інша режисерка стрічки Віра Яковенко. — Глядач знайде що подивитися. Тут багато конфліктних ситуацій, картина вийшла гостросоціальною і насправді актуальною для країни. Наша головна героїня може показати приклад лікарям, як треба прагнути до реформ. Великі реформи починаються з професійної роботи кожного окремо. Я просто вірю, що приклад нашої головної героїні буде спонукати лікарів до більшої терпимості, толерантності та небайдужості».

«Моя Оксана дуже цілеспрямована, сильна, вольова. Вона бачить сенс життя у тому, щоб самовіддано працювати над досягнення головної мети — реформувати приймальне відділення, зламати його структуру, взагалі порвати з практикою своєрідних схем у лікарнях, боротися з хабарництвом, — коментує «Дню» виконавиця головної ролі актриса Анастасія Карпенко. — Я завжди, коли підходжу до робити з роллю, намагаюсь не робити це шаблонно чи банально. Ніколи не опираюсь на те, як хтось робив, які образи більше подобались глядачам. Треба бути з аудиторією щирою, природною і чесною. Тоді все вийде. Дуже рада новій хвилі відродження національного кінематографа. Знаєте, зараз чимало проектів запущені в роботу, частина — через державне фінансування. І це дуже правильний сигнал. Роботи, які нещодавно вийшли, і ті, виробництво яких продовжується, показують перспективи українського кінематографа. Сподіваюсь, що ми з більшим трепетом будемо ставитися до українського кіно».

Вадим ЛУБЧАК, «День»
Газета: 
Рубрика: