Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Українські дисиденти. Війна з системою»

У Львові показали фільм про політв’язня радянських часів Михайла Гориня
19 червня, 2015 - 11:00
МИХАЙЛО ГОРИНЬ
МИХАЙЛО ГОРИНЬ / ФОТО МИКОЛИ ЛАЗАРЕНКА

Уже традиційно щосереди в приміщенні читального залу Львівської обласної універсальної бібліотеки відбувається показ документально-історичних фільмів із циклу проекту «Історія в кадрі». Проект є спільним продуктом Громадського руху «Зарваницька ініціатива», Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького», ГО «Пліч-о-пліч заради майбутнього», ГО «Громадська варта», ОУН та бібліотеки.

«Нашому проекту уже понад три роки, — коментує «Дню» координатор заходу Юрко Антоняк. — Ідея зародилася, коли ми зрозуміли, що в Україні погана популяризація української кінодокументалістики, дуже слабке поширення її на телебаченні. Тоді й вирішили, що документалістику треба шукати й показувати людям».

Першою публіці представили стрічку «Золотий вересень. Хроніка» — про окупацію Галичини 1939 — 1941 років. Фільм дивилися із захопленням у всіх районних центрах області. Відтоді організатори вирішили продовжити демонструвати публіці документалістику патріотичного змісту.

За словами координатора проекту, вони відбирають лише актуальні стрічки. Цього тижня показ приурочили до 85-річчя від дня народження українського правозахисника, дисидента і політв’язня радянських часів Михайла Гориня «Українські дисиденти. Війна з системою».

«Це — видатна постать в історії України, а приклад його боротьби повинні знати всі українці. Окрім фільму, ми показали ще виступ Михайла Гориня  на II з’їзді Руху в Києві, що відбувся 26 жовтня 1990 року. Мені як свідку тих часів було цікаво знов поринути в ту атмосферу, і цікавість в очах була  присутня у глядачів».

Уже найближчої середи буде представлення проекту «Прихована правда — Загиблі герої Львівщини»  — про полеглих героїв у війні, яку розв’язала Росія.

«На покази ми запрошуємо істориків, фахівців із тих чи інших галузей, живих свідків подій, — додає організатор. — Приходять люди різних вікових категорій —  і старші, й молодіші. Переважно це залежить від того, які фільми показуємо, в який сезон. Часто привозять групи з навчальних закладів, зі Спілки офіцерів, Всеукраїнського об’єднання ветеранів тощо. На мою думку,  не так важлива присутність на показі, як сам факт того, що люди цікавляться цією подією в соціальних мережах. Це вже — поширення інформації та нашої ідеї».

Наталія МАРЧЕНКО
Газета: 
Рубрика: