Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

УНІАН йде в «цифру»

20 червня, 2008 - 00:00

Цими днями інформаційне агентство УНІАН святкує п’ятнадцятиріччя. Напередодні Михайло Батіг, народний депутат України I скликання і генеральний директор УНІАН у 1993—2002 роках, пригадав дещо з історії. Зокрема, про те, як УНІАН ледь не стала державним...

На третій день після проголошення у Верховній Раді України Акту незалежності, а саме 27 серпня 1991 року, Президія Верховної Ради серед інших питань щодо колишньої союзної власності на території України ухвалила постанову про створення на базі колишнього відділення агентства «Новости» Українського незалежного інформаційного агентства новин (УНІАН). Десь у середині жовтня, пригадує пан Батіг, питання про новостворене агентство обговорювалось на засіданні постійної комісії з питань гласності та законодавчого забезпечення діяльності ЗМІ. Мова зайшла про статус агентства. Назвали його незалежним, а засновником тим не менше виступила Президія Верховної Ради. Члени комісії з цим не погоджувались. Вирішили, що шукатимуть інших засновників, щоб створити недержавну структуру.

Минуло півроку, а ситуація з УНІАН залишалась непевною. Дехто з тодішніх можновладців почав ласо поглядати на будинок, що на розі Хрещатика та нинішньої Трьохсвятительської. Тож питання «що робити з УНІАН» не давало комісії спокою. Тим часом тодішній керівник агентства Володимир Колінько повідомив, що всі його спроби знайти поважних, недержавних і фінансово спроможних засновників закінчились безрезультатно і запропонував повернутись до державної власності. Навіть поклав заяву про звільнення. І тоді за пропозицією В’ячеслава Чорновіла (його можна вважати хресним батьком агентства) відповідальним за цей проект, а також генеральним директором УНІАН призначили члена комісії Михайла Батога. А вже 3 січня 1993 року Президія Верховної Ради погодилась з пропозиціями профільної комісії й відмовилась від засновництва на користь кількох всеукраїнських громадських організацій. А в квітні вийшов перший щоденний випуск «УНІАН-Новин»...

Тепер УНІАН — визнаний лідер української інформаційної журналістики. В доробку агентства 24 інформаційні продукти. У базі — більше 5 Гб. Це близько 1,5 мільйона інформаційних повідомлень. За рік її поповнюють ще 200 тисяч новин.

Агентство та його колектив постійно нарощують медіа-мускули. УНІАН першим в Україні почав проводити інтернет-прес-конференції, під час яких безпосередньо із залу агентства через інтернет відбувається пряма трансляція на Україну і весь світ у різних режимах, включаючи реал-відео (прямий репортаж чи інтернет-телебачення). А з початку нового тисячоліття УНІАН почав активно пробивати собі дорогу у Всесвітню павутину. Випуски новин було переведено в режим он-лайн. Спочатку вони надходили передплатникам лише електронною поштою, а невдовзі було запроваджено також постачання інформаційної продукції через веб-сторінку УНІАН.

Її було створено кількома роками раніше, та оскільки інтернет у 90 ті ще не дійшов до кожної сільської хати в Україні, їй, як пригадує один з ветеранів агентства Володимир Ільченко, м’яко кажучи, не приділялося особливої уваги. Тоді, за його словами, УНІАН у рейтингу інформаційних ресурсів посідав тридцяте — тридцять п’яте місця. Та вже з 2006 року інтернет- сторінка УНІАН стала окремим інформаційним продуктом, який, на відміну від інших, призначених переважно для ЗМІ-передплатнків, є масовим, тобто розрахованим на широке коло. Сьогодні він лідирує у рейтингу українських інформагентств, представлених в інтернеті, і стабільно входить у першу п’ятірку за кількістю відвідувань.

У планах УНІАН — посилення мультимедійних позицій, вихід новин у відео- й аудіорежимі, розширення можливостей інтерактивного спілкування з відвідувачами. Керівники агентства сьогодні з гордістю і надією говорять про те, що незабаром на базі УНІАН почне працювати новий телеканал. Розповідаючи про нього «Дню», генеральний директор агентства Олег Наливайко зазначив: «Працювати в тестовому режимі ми повинні почати 1 листопада. Перевага цифрового каналу в тому, що віщання буде поширюватися одночасно на всю Україну. Мінус у тому, що багато телевізорів ще не обладнані декодерами для прийняття «цифри». Але, згідно з рішенням Нацради з радіомовлення та телебачення, у регіонах, де присутній національний телевізійний канал, його зобов’язані запускати в кабельні мережі. Тому, запустивши «УНІАН- ТБ», теоретично ми можемо порушувати питання про те, щоб увійти в «кабель», принаймні, закон нам це дозволяє. З іншого боку, ми, ймовірно, спочатку сконцентруємося на розвитку в київському регіоні, а вже після цього будемо заходити в кабельні мережі й поширювати наші продукти в міру того, як цифрове телебачення буде витісняти аналогове».

«День» вітає колег з ювілеєм і зичить їм високоякісного звучання у вітчизняному медіа-просторі.

Віталій КНЯЖАНСЬКИЙ, «День»
Газета: 
Рубрика: