Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Відчути Грушевського

2 листопада у столичному Будинку кіно студія «ВІАТЕЛ» презентує власний фільм про видатного українського історика і громадського діяча
21 жовтня, 2016 - 14:06
ВЕСІЛЬНЕ ФОТО МАРІЇ ТА МИХАЙЛА ГРУШЕВСЬКИХ, 1896 рік / ФОТО НАДАНО ВАСИЛЕМ ВІТРОМ

Серіал документальних фільмів «Гра Долі», який знімає вже понад 10 років київська студія «ВІАТЕЛ» у жанрі документалістики, поповнився новою роботою. До 99 серій про Тараса Шевченка, Лесю Українку, Василя Стефаника та інших класиків літератури, а також визначних історичних особистостей — княгиню Ольгу, Богдана Хмельницького, Івана Мазепу — нещодавно приєдналася картина про... Михайла Грушевського.

Як розповів «Дню» президент студії «ВІАТЕЛ», завідувач кафедри режисури телебачення Національного університету театру, кіно і телебачення імені І. Карпенка-Карого Василь Вітер, над картиною працювали понад три роки. «Задум створити фільм про Михайла Грушевського виник ще до подій на Майдані 2013 року, і він першочергово не був приурочений до ювілею великого українця. Але оскільки останнім часом все важче знімати через фінансові та організаційні труднощі, то завершили ми картину тільки зараз, — говорить Василь Вітер. — Для створення цієї стрічки опрацювали чимало архівного матеріалу, адже Грушевський — це дуже потужна історична постать, яка, зізнаюсь, одразу нам не давалася «в руки».

Творці стрічки запевняють, що постать Михайла Грушевського як вченого-історика, громадського та політичного діяча — благородний матеріал для кінематографістів, однак на сьогодні повноцінних картин про його життя і творчість майже не знято.

«Історична наука йде вперед. А кінематограф у плані історичних сюжетів застряг на місці. Хоча насправді будь-яка цікава історія може бути кінематографічно розказана. Але вада наших кіномитців — вони не помічають справжніх українських героїв, — продовжує Василь Вітер. — Чи бачили ви повноцінні стрічки до 200-ліття Тараса Шевченка? Або до 160-річчя Франка? Складається враження, що йде свідоме гальмування цього процесу. Прикро, що навіть держава в цьому плані не стимулює митців. До слова, ми двічі подавали проект фільму про Грушевського на пітчинг Держкіно. Мова йде про повнометражний документально-ігровий фільм, який би міг демонструватися в кінотеатрах. Цікавий і насичений подіями сюжет створення УНР з участью Грушевського. Відомий актор Тарас Денисенко мав грати Грушевського, для стрічки знайшли унікальну німецьку кінохроніку того часу. Однак, ми не пройшли ці пітчинги. Та я спокійний душею, адже за підтримки меценатів, стрічку про видатного історика у рамках серіалу «Гра долі» ми таки зняли».

«Історія роз’єднаних фізично і ментально українців двох імперій — російської та австрійської — багато в чому показова і сьогодні. Історик Іван Крип’якевич влучно висловився про свого вчителя: «Грушевський усіма силами старався засипати провалля, що витворилося між синами одної землі». Взагалі, життя і творчість Михайла Сергійовича нині є надміру повчальними для нас, — говорить виконавчий продюсер стрічки Галина КРИВОРЧУК. — Фактично він створив підгрунття для існування нинішньої України. Можливо як політик того часу Грушевський був не зовсім вдалим, але не таким цинічним, як нинішні політики, а як людина — наймудрішим серед них. Такий ось парадокс. І таким, зі своїми успіхами і невдачами, ми спробували його показати сучасному поколінню українців. Доля окремої видатної людини на тлі  буремної історії України».

Прем’єра фільму відбулася в місті Холм (Польща), в якому народився 17 вересня 1866 року Михайло Грушевський. В Україні ж картину вперше представлять в столичному Будинку кіно 2 листопада. Початок — о 18.30.

Вадим ЛУБЧАК, «День»
Газета: 
Рубрика: