Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Виборюючи свободу

Чому литовсько-українську драму «Іній» висунули на здобуття премії «Оскар»
29 вересня, 2017 - 13:29
ФОТО НАДАНО АВТОРОМ

Уночі з 1 на 2 жовтня о 01.20 у програмі «Арґумент-Кіно» на телеканалі «1+1» йтиметься про литовсько-українську драму «Іній», що виходить у широкий український прокат 28 вересня.

Молоді литовці Рокас та його дівчина Інґа зголошуються доправити вантаж із гуманітарною допомогою в Україну, а саме — в зону АТО. Але вони не зовсім ясно розуміють стан справ. І лише з наближенням до лінії фронту приходить усвідомлення реальної системи координат.

Литовський режисер Шарунас Бартас своє звернення до обставин нинішньої російсько-української війни пояснює спробою розповісти молодшому поколінню литовців про те, як його рідна країна здобула незалежність від Радянського Союзу наприкінці минулого століття: «Ще змалку я зрозумів, що за свободу треба боротися, — просто так її не отримати. Я давно знав, що одного дня мені захочеться зробити про це фільм, але не знав, як саме. Коли Росія окупувала Крим і призвела до конфлікту на сході України, я нарешті збагнув — цю одвічну історію можна розкрити тільки через голоси людей, які досі виборюють незалежність і свободу».

На початку вересня Литва офіційно висунула стрічку «Іній» на здобуття премії «Оскар» у номінації «Найкращий іншомовний фільм».

Також в «Арґументі-Кіно» подаватиметься розгорнута інформація про інші кінотеатральні новинки. Зокрема, про продовження культового науково-фантастичного фільму «Той, хто біжить по лезу» (реж. — Дені Вільнев) та британсько-румунський горор «Роп’яття»(реж. — Ксав’є Жан). А ще в програмі йтиметься про актуальне документальне кіно від фестивалю Docudays.us, яке демонструватиметься в кінотеатрах у жовтні.

Окрім усього цього, — портрет австралійсько-американської акторки Ніколь Кідмен і телеесеї про ірландського актора Ричарда Гариса, австралійського актора Ґая Пірса й про перший повнометражний звуковий фільм «Співак джазу», що вийшов на екрани 90 років тому.

Володимир ВОЙТЕНКО
Газета: 
Рубрика: