Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

...Як елемент передвиборчої кампанії

Гілларі Клінтон та Дональд Трамп надали журналістам детальні медичні звіти
16 вересня, 2016 - 12:31
ФОТО REUTERS

Світові ЗМІ цього тижня здійняли нову скандальну тему — пневмонія Гілларі Клінтон. Тривалий час вона страждала на кашель, який її команда пояснювала сезонною алергією, але в неділю, 11 вересня, під час церемонії пам’яті жертв теракту 2001 року, вона фактично знепритомніла, що зафіксували численні свідки. Після інциденту її обстежила особистий лікар Ліза Бердак і зробила офіційну заяву про те, що в політика зневоднення та пневмонія, але вона вже стабільно видужує. Виступаючи на CNN наступного дня, пані Клінтон сказала, що почувається «набагато краще» і не збирається робити перерву в кампанії. Речник Клінтон Нік Меррілл одразу ж повідомив у медіа, що для зменшення хвилювань найближчим часом буде опубліковано медичний звіт про стан її здоров’я.

Кандидат у президенти США від республіканців Дональд Трамп також пообіцяв цього тижня відвідати лікаря й оприлюднити інформацію про загальний стан здоров’я. І Клінтон, і Трамп дотрималися слова.

Американці прискіпливі до здоров’я своїх обранців на чільний пост у країні. Хворому кандидату вони можуть поспівчувати, але не оберуть на президентську посаду, адже, на їхню думку, це повинна бути людина, якій недуги не мають заважати керувати державою. Тому Франклін Делано Рузвельт під час своєї кампанії 1944 року намагався виглядати якомога більш енергійним, хоча вже потерпав від атеросклерозу та коронарної хвороби серця. Відповідати на запитання про стан здоров’я доводилося й команді Рейгана. Сенатор Пол Тсонгас через чутки про лімфому програв праймеріз 1992 року Біллу Клінтону. А сенатора Джона Маккейна, який програв Обамі вибори 2008 року, підозрювали у приховуванні раку. У відповідь політик передав журналістам звіт про свій стан здоров’я, що складався з 1173 сторінок.

Анастасія РУДЕНКО, «День»
Газета: 
Рубрика: