Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Як приручити повітряних зміїв?

11 березня, 2016 - 12:20

Таїланд цілком виправдовує свою репутацію екзотичної та надзвичайно цікавої країни. Недаремно він з року в рік лишається одним із найпопулярніших туристичних напрямків.

Однією з багатьох туристично-привабливих подій у цій країні є Фестиваль повітряних зміїв, який відбувається 11 березня. Кайтінг, певно, найпопулярніший із видів спорту у тайців. А традиція запуску зміїв сягає сивої давнини, коли ця розвага перебувала під патронатом місцевих монахів. Але просто розвагою це не назвеш, адже й у таку веселу справу тайці вклали свою філософію.

Традиційні тайські повітряні змії діляться на жіночу і чоловічу версії, а їхнє змагання у вишині є найефектнішою подією фестивалю. Змій-чоловік має назву Chula і являє собою дуже велику бамбукову конструкцію у формі зірки. На хвості Chula має спеціальні «шипи» для уловлювання «жіночих» зміїв Pakpao. Pakpao, у свою чергу, набагато менша, легша та оманливо тендітна. Вона має форму ромба та особливу петлю на хвості для захоплення опонента.

Сенс повітряного змагання між Chula та Pakpao полягає в тому, що жіноча команда стає за вітром, а чоловіча — проти. Головна мета кожного учасника — зачепити та перетягнути супротивника на свою територію.

Цікавим фактом є ще й те, що лише у Таїланді для такого повітряного дійства використовують спеціальну мотузку з кори місцевого дерева. Довжина однієї мотузки сягає від 100 до 300 метрів, в залежності від «статі» змія. Для управління Pakpao потрібно 300 метрів такої мотузки, а для Chula — аж 900!

Ось так звичайна розвага у руках тайців набуває додаткових сенсів...

Анна ГАВРИЛЮК, «День», малюнок автора
Газета: 
Рубрика: