Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Завтра розпочинаються Дні польського кіно

У програмі — стрічка Януша Заорського «Польська Сибіріада», сюжет якої розгортається на тлі радянських концтаборів. Українцям цей режисер відомий своєю роботою «Футбольний покер», котру показали під час Євро-2012
27 травня, 2013 - 10:55
КАДР ІЗ ФІЛЬМУ ЯНУША ЗАОРСЬКОГО «ПОЛЬСЬКА СИБІРІАДА» / ФОТО НАДАНО ПОЛЬСЬКИМ ІНСТИТУТОМ У КИЄВІ

Польський інститут у Києві уже увосьме знайомить українських глядачів із сучасними стрічками польського кінематографа. За цей час у нашій країні показали майже 30 фільмів, серед яких були роботи відомих режисерів Анджея Вайди, Славоміра Фабіцького, Кшиштофа Зануссі (2009-го глядачам представили ретроспективу його стрічок) та інших. Із 28 травня до 4 червня цього року на великих екранах Києва, Одеси, Донецька, Вінниці, Сімферополя та Харкова покажуть вісім нових кінокартин польських режисерів.

Олена Бабій, експерт із програмної діяльності Польського інституту, розповіла «Дню» про особливості цьогорічного фестивалю й порадила стрічки, на котрі передусім варто звернути увагу.

Жанрова типологія доволі різноманітна: кожен глядач зможе визначити «свій» сценарій. Організатори добирали фільми, цінні художньо-мистецькими характеристиками, котрі вийшли в прокат протягом останніх двох років. Тому у світі довгого метра — це таки новинки.

Отже, Дні польського кіно відкриє сімейна трагікомедія Піотра Тшаскальського «Мій велосипед», яка вже була представлена і схвально сприйнята на міжнародних кінофестивалях. У головній ролі — відомий польський джазмен Михаїл Урбаняк і дебютант Артур Жмієвський, котрому пророкують славу нової зірки польського кіно. Головні герої, троє родичів, вирушають у спільну подорож — за цей час вони інакше побачили свої чвари і змогли порозумітися, подолавши психологічний бар’єр. Режисер, почесний член Європейської кіноакадемії та гість кінофестивалю добре відомий у світі кінематографа розкриттям соціальних тем — він є володарем нагороди «Паспорт політики» та трьох премій Берлінського кінофестивалю. Глядачам стрічку особисто представить продюсер Марта Плучинська, котра є спеціальним гостем заходу.

Про майстра львівських каналізаційних мереж Леопольда Соху, котрий урятував від смерті більш як десяток євреїв під час Другої світової війни, розповідає фільм «У темряві». Його зняла Агнєшка Холланд, володар «Золотого глобусу» та номінант на премії «Оскар» і BAFTA. Стрічка вже було представлено у Львові під час фестивалю «КіноЛев». Цьогоріч її можна буде побачити в шести містах України. У фільмі знялися зірки польського кіно Роберт Вєнцкєвич, Агнєшка Ґрофовська та ін.

А ще серед низки «цікавинок» — стрічка Єжи Штура «Любовні історії». Картину знято в манері Кшиштофа Кешльовського, учнем якого був Єжи Штур. Тому це — данина режисерові-наставнику. Фільм складається із трьох новел, в одній з яких головну жіночу роль зіграла російська актриса Ірина Алфьорова.

Завершується фестиваль передпрем’єрним показом «Польської Сибіріади» Януша Заорського. Події розгортаються на тлі кривавих сторінок радянських концтаборів, де під збільшувальним склом показують випробування, котрі випали на долю однієї з польських сімей. Українцям цей режисер відомий своєю роботою «Футбольний покер», котру показали під час Культурної програми Євро-2012. До Києва завітає творча група стрічки на чолі з продюсером і режисером. Він, до речі, є представником течії «кіноморального неспокою» в польському кінематографі. Прикметно, що в цій стрічці знялися українські актори (Олександр Крижановський, Дмитро Сова, Андрій Журба та Анатолій Зіновенко) — з ними можна буде зустрітися й поспілкуватися на презентації та прес-конференції.

Список міст-учасників сформований невипадково: як правило, це осередки, де є польська спільнота. Важливо, що генеральні консульства Республіки Польща, які є в цих населених пунктах, виступили співорганізаторами фестивалю. Крім Києва й Харкова, відвідати «Дні польського кіно» можна у Вінниці (там велика польська діаспора та великий інтерес до польської культури), в Одесі (зважаючи на статус кінематографічного міста завдяки Одеському міжнародному кінофестивалю), в Донецьку (1 червня там відкривається Генеральне консульство Республіки Польща) та Сімферополі (за словами організаторів, саме від його жителів надійшла ініціатива показати фільми сусідів на великих екранах — так Сімферополь став містом-другом).

Стрічки покажуть мовою оригіналу з українськими субтитрами. Усі фільми розраховано на широку глядацьку аудиторію. Перелік кінотеатрів-партнерів — на сайті Польського інституту в Києві.

Неля ВАВЕРЧАК, «День»
Газета: 
Рубрика: