Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Зірки «Євробачення» на «Телетріумфі»

11 серпня, 2006 - 00:00

Вручення щорічної телевізійної премії України «Телетріумф» поступово, але впевнено напрацьовує статус солідного, престижного та найголовнішого заходу для професіоналів медіа-індустрії, а також для всіх тих, хто цікавиться вітчизняним телебаченням. А останніх, погодьтеся, чимало. Адже поки що жоден ресурс масової комунікації не може конкурувати з телебаченням за широтою аудиторії.

Церемонія нагородження «Телетріумф» цього року відбудеться в Києві 23 серпня на головному концертному майданчику країни — у Палаці «Україна», а транслюватиме її цьогоріч телеканал «1+1» у День незалежності України, 24 серпня. Крім цього, канал «1+1» бере активну участь в організації «Телетріумфу», що відрізнятиметься від минулих років не лише масштабом, статусом, але й, головним чином, новою концепцією — своєрідною інтеграцією України в єдиний європейський культурний простір. На церемонію «Телетріумф» запрошені зірки «Євробачення» — наша приваблива співвітчизниця Тіна Кароль, литовська група «ЛТ Юнайтед», Юлія Савичева з Росії, чий хіт із серіалу «Не родись вродливою» цілком заслужив окремої номінації. Але такої ще не вигадали. Також серед виступаючих чекають побачити норвезький колектив «Віг- Вам», Андре з Вірменії, «Здоб Ші Здуб» із Молдавії й улюбленця мільйонів українських (і не лише) жінок Олександра Пономарьова.

Цьоріч для постановки дійства телеканал «1+1» запросив найвідомішого українського режисера подібних масштабних театралізованих дійств Василя Вовкуна. Можливо, тому «Телетріумф» цього року відзначається особливим розмахом, респектабельністю та навіть певною гламурністю. По червоній килимовій доріжці до центрального входу Палацу «Україна» під спалахами сотень фотокамер і під оплески глядачів дефілюватимуть українські телезірки — у смокінгах і вечірніх вбраннях.

Ведучими церемонії будуть Маша Єфросиніна і ді- джей Паша. Першою на церемонії прозвучить пісня Тіни Кароль «Show her your love», а потім пари ведучих основних українських телеканалів по черзі представлятимуть усіх номінантів.

За словами Василя Вовкуна, принципове нововведення цього року — відмова від виходу на сцену політиків, одна присутність яких підсвідомо перетворює будь-яку сцену на трибуну. «Ми буквально відвоювали право на те, щоб вручення цих нагород не було схожим на державні церемонії нагородження, — коментує режисер. — У нас живе сильна традиція виводити чиновників на сцену, а ми хочемо цього уникнути. Адже чиновники змінюються, а телебачення, як і потреба в інформації, — вічні». Концептуально задумана й сцена — безліч екранів побудованi у вигляді колон. «Тому що телебачення присутнє в усіх сферах нашого буття, — продовжує режисер, — його можна назвати інформаційним стовпом нашого життя!»

Але не декорації, а насамперед пізнавані обличчя популярних ведучих, які стали для багатьох телеглядачів практично членами сімей, є основним ресурсом телебачення, що створює те, що заведено називати кредитом довіри. Від телеканалу «1+1» номінанти представлені практично в кожній категорії. У номінації «Найкраща ігрова програма» та «Найкращий продюсер» заявлені, відповідно, відома в Україні дитяча інтелектуальна програма «Найрозумніший» та її продюсер Володимир Оселедчик, а також розважальна дитяча програма «Хочу стати зіркою», що виходила в ефір у минулому сезоні на «1+1». На «Найкращу інформаційну програму» заявлений аналітичний недільний випуск «ТСН. Підсумки» з Олесем Терещенком. На «Найкращий документальний фільм» номінований фільм Анатолія Єреми «Україна — Готьє. Невипадкова зустріч», а на звання «Найкращий телефільм» претендує історичний фільм Юрія Макарова «Мазепа: любов, велич, зрада». Власне, саме номінантам «Телетріумфу» «День» запропонував відповісти на запитання, що для них означає ця премія та що вони відчувають, будучи висуненими на її здобуття.

Володимир ОСЕЛЕДЧИК:

— Думка визнаних професіоналів — ось що завжди цікаво в подібних заходах, зокрема в «Телетріумфі». І, безумовно, дуже приємно, що наш «Найрозумніший» висунутий одразу в двох номінаціях.

Анатолій ЄРЕМА:

— Для претендентів премії «Телетріумф», на мій погляд, важлива сама можливість порівняти те, що робиш ти та що роблять інші. Це своєрідний барометр. Тим паче, я високо ціную думки своїх колег. Що стосується фільму, нам було цікаво зробити щось незвичайне, і ми вирішили зробити його в особливому жанрі «мокумент» (від англійського mock — наслідувати, дражнити), коли ти висуваєш певну авторську та дуже суб’єктивну гіпотезу про ті чи інші події. I якщо ніхто не довів, що це брехня — отже, гіпотеза має право на існування. У нас вийшло не так вже й неправдоподібно. Чекаю тепер результатів.

Юрій МАКАРОВ:

— Я неодноразово переконувався, що не виграю в лотерею, не виграю в рулетку та не перемагаю в конкурсах. За тим винятком, коли ми отримали приз за «Телеманію». Коли я працював над «Мазепою», для мене було з самого початку ясно, що Мазепа — європеєць. Він був чистий герой зразка Дюма, і мені це страшенно подобається. Я сам — людина, яка виросла на Дюма. І Мазепа здається мені світлою, позитивною фігурою. Навіть попри те, що він був хитрим і вмілим політиком і багато чого робив не зовсім чистими руками — він був симпатичною людиною. Це — головна його характеристика.

Олесь ТЕРЕЩЕНКО:

— Критики не завжди думають так, як глядачі. Тому цікаво вислухати думку тих та інших. Якщо наша програма «ТСН. Підсумки» стала помітною в телепросторі, отже, ми змогли запропонувати щось нове.

Номінантів «Телетріумфу» висуває експертна комісія з бiльше нiж 70-ти осіб, у складі якої — авторитетні професіонали в галузі телебачення й медіа, з їхніми іменами можна ознайомитися на офіційному сайті «Телетріумфу». Тепер, коли номінанти визначені, ведучі готуються до урочистої церемонії, телеканал «1+1» — до її трансляції, а глядачі — до того, щоб звірити свої симпатії з думкою професіоналів.

Олексій ЗАЛЕСЬКИЙ
Газета: 
Рубрика: