Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Великодній кошик домашнього приготування

Святкові паска, коржики, баранець і ковбаса за рецептами Тернопільщини
13 квітня, 2012 - 00:00
«НА ВЕЛИКДЕНЬ» / ФОТО АНДРІЯ НЕСТЕРЕНКА

Починаючи з Х століття, а саме відтоді стали відзначати Великдень у Київській Русі, це свято є найулюбленішим в українців. Як зазначають дослідники, Християнська Пасха увібрала традиції зі старослов’янських релігійних обрядів, зокрема — громадські сімейні трапези, для яких заздалегідь заготовляли хліб, сир, яйця, копчене м’ясо тощо. Згодом обрядові страви набули християнського значення, й уже у ХV—XVI століттях їх почали освячувати. Головними символами свята Воскресіння Христового є паска (великодній хліб) і яйця (крашанки, писанки). Саме вони обов’язково мають бути у Великодньому кошику. Паска символізує Голгофу, на якій розп’яли Христа, а також це — хліб вічного життя, яким став для нас Ісус Христос.

Вважається, що крашанки спочатку були червоного кольору. Згідно з переказом, Марія Магдалина прийшла до римського імператора Тиберія з такою крашанкою, щоб сповістити про Воскресіння Христове. Нині в кошику можна побачити яйця, пофарбовані в різні кольори. Освячують на Великдень також сир, масло, ковбасу, сіль, хрін. Нічого освяченого не можна викидати, у тому числі — яєчну шкаралупу. Іноді її закопували під яблунею, щоб добре родила. На Галичині кидали на стріху або закопували по чотирьох кутах поля для щедрого врожаю. Також таким чином захищали від нечистої сили.

В той час як міські жителі зазвичай купують паски в супермаркетах, у селах навіть про таке й не думають. У Людмили Іванівни Косік із Лосятина Кременецького району Тернопільської області чимало товстих зошитів із кулінарними рецептами. Зокрема — безліч рецептів випікання пасок, які, перейнявши в бабусь і прабабусь, лосятинські господині передають своїм донькам і внучкам. Але головний спільний рецепт для виготовлення Великоднього хліба — молитва. Є й інші секрети: працювати потрібно лише з добрими помислами, не можна господині присісти, бо й паска «сяде».

«В основному в нас печуть паски з дріжджового тіста. Смачною є також сирна, проте вона швидко псується, тож її треба швиденько з’їсти», — розповідає «Дню» пані Людмила. В Лосятині є цікавий звичай: перед тим, як покласти до кошика основні продукти, його дно «встеляють» спеціально випеченими до Великодня здобними булочками — «мазурками». Оскільки ця територія Південної Волині свого часу належала полякам, то й назва, очевидно, походить із польської мови. А, можливо, в поляків запозичили і звичай, бо, за словами Людмили Косік, в Польщі теж печуть «мазурки». Правда, за іншим рецептом. Також на спід кошика кладуть коржики — які кому до вподоби. А тоді на них і на «мазурки», як на підвищення, ставлять паску і решту продуктів для освячення. «Також можна помістити до кошика «баранця» з тіста, покритого білим шоколадом. Проте для його випічки необхідна спеціальна форма. Щодо традиційної домашньої ковбаси, то її як коптять, так і запікають. Я надаю перевагу другому варіанту. Це не тільки смачно, а й, на відміну від копченостей, легше перетравлюється», — каже Людмила Іванівна. Склавши Великодній кошик, лосятинські господині його прикрашають також різним яскравим печивом і накривають вишитим власноруч Великоднім рушничком.

Як наголошують священнослужителі, істинна Пасха — Христос, і кожен повинен їсти ЇЇ, приступаючи до святого Причастя. Якщо ж ми не причастились у Великий Піст, а спожили тільки освячені страви, то й не їли справжньої Пасхи.

ПАСКА

Інгредієнти: 1 л молока, 250 г масла, 5 яєць, 5 жовтків, 0,5 склянки олії, 0,75 л цукру, 75 г хлібопекарських дріжджів, борошно, родзинки, цукати, ванілін, кориця.

Спочатку робимо опару. Для цього розмішуємо 150 г дріжджів, 0,5 л молока, трішки цукру, пригорщу муки. Ставимо в тепле місце для бродіння на 15 хв. Потім додаємо решту інгредієнтів. Цукор із яйцями збиваємо добіла та вливаємо в охолоджене кип’ячене молоко. Перед тим як покласти родзинки, ретельно обкачуємо їх у борошні. Замішуємо некруте тісто, щоб відставало від руки. Якщо місити вручну, то це триватиме 30—45 хвилин. Ставимо на 3—4 години в тепло, щоб підійшло. Потім тісто викладаємо у змащені жиром або викладені пергаментним папером форми на третину. Накриваємо рушником. Коли тісто підніметься до верху форми, змащуємо його збитим яйцем і ставимо в гарячу духовку приблизно на 1 годину, залежно від товщини форми.

СИРНА ПАСКА

Інгредієнти: 1 кг домашнього кисломолочного сиру, 6 яєць, 2 ст. л. манки, 1 склянка цукру, 2 ст. л крохмалю, 100 г масла, ваніль, родзинки, лимонна цедра.

Сир перемолоти, додати перетертий із жовтками цукор і окремо — збиті білки та інші інгредієнти. Усе добре вимішати. Змастити форми маслом, викласти паски й одразу пекти.

«МАЗУРКИ» — ЗДОБНІ БУЛОЧКИ

Інгредієнти: 1 склянка цукру, 5 яєць, 0,5 склянки розтопленого вершкового масла, 0,5 склянки олії, 0,5 склянки сметани, 0,5 л пряженого молока, 50 г дріжджів, борошно, ваніль, родзинки, цедра лимона.

Розводимо дріжджі. У кип’ячене охолоджене молоко додаємо трішки борошна, цукор, масло, олію, сметану, збиті яйця. Замішуємо некруте тісто, додавши за смаком ванільний цукор, корицю, родзинки, цедру. Ставимо в тепле місце, щоб воно підійшло. Тоді розкачуємо й витискаємо за допомогою форми або вирізаємо у вигляді чотирикутників булочки. Складаємо їх у змащену олією форму. Накриваємо рушником, щоб знову підійшло тісто, а тоді змащуємо «мазурки» яйцем. Перед тим як ставити в духовку, поколоти виделкою.

КОРЖИКИ

Інгредієнти: 0,5 л смальцю, 0,5 л сметани, 50 г дріжджів, 2 яйця, 4—5 склянок борошна, цукрова пудра.

Розвести в сметані дріжджі, додати смалець, яйця, борошно. Замісити не дуже круте тісто, розкачати, вирізати за допомогою формочок коржики й випікати. Коли охолонуть, обкачати в цукровій пудрі.

БАРАНЕЦЬ

Інгредієнти: 90 г масла, 50 г цукру, 16 г ванільного цукру, дрібка солі, 3 яйця, 170 г борошна, 50 крохмалю, 1 маленька ложечка порошку до печива, 100 г білого шоколаду. Масло перетерти з цукром, ваніллю, сіллю. Поволі добавляємо яйця та продовжуємо перетирати. Додаємо борошно, замішуємо тісто й одразу викладаємо у форму, змащену маслом і посипаною борошном. Випікаємо 40 хвилин при температурі 200 градусів. Коли «баранець» охолоне, змащуємо його розтопленим на водяній бані шоколадом і прикрашаємо. Очі можна зробити із родзинок.

КОВБАСА ПЕЧЕНА

Інгредієнти: 2 кг свинини, 2—3 яйця, перець, сіль, гірчиця горошком. Перемелюємо м’ясо, додаємо яйця, приправи за смаком, добре вимішуємо. Наповнюємо на м’ясорубці за допомогою спеціальної насадки очищену кишку. Кидаємо в окріп і відварюємо 5—7 хв. Коли охолоне, змащуємо зверху ковбасу олією, кладемо в рукав для запікання і ставимо в духовку на 30 хвилин. Печемо при температурі 180°С на слабкому вогні.

КРАШАНКИ

Інгредієнти: лушпиння цибулі, сирі яйця.

Цибулиння залити холодною водою, додати сіль, кип’ятити протягом 30 хвилин. Охолодити та процідити. У відварі варити яйця 10—15 хвилин.

Лариса ОСАДЧУК, Тернопіль
Газета: