Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«365 днів Хортиці»

У Запоріжжі фотограф цілий рік фіксуватиме життя острова
24 листопада, 2016 - 15:55
«СКЕЛІ ЦЕНТРАЛЬНОЇ ХОРТИЦІ»

15 листопада в Запоріжжі стартував фотомарафон «365 днів Хортиці». Його ініціатором став місцевий фотограф Анатолій Волков. Мета проекту — показати Україні, наскільки острів багатий на красу.

«Я фотографую Хортицю майже щодня, — розповідає Анатолій Волков, — але з початком цього проекту це буде більш відповідально та осмислено. Намагатимусь показати не тільки всім відомі місця острова, а й такі, куди важко дістатись. Щодня острів інший. Гуляючи тими самими місцями, я щоразу знаходжу щось нове, помічаю те, чого раніше не бачив. Вважаю, що навіть 365 днів буде замало, щоб показати всю красу та різноманіття Хортиці». Показати унікальність, самобутність, мінливість та багатогранність живої природи. «Люди, небайдужі до острова, виказують свою повагу по-різному, — розповідає про свій задум Анатолій Волков. — Я вирішив зробити фотомарафон завдовжки в рік. Хочу, щоб разом зі мною вся країна змогла простежити, як острів вкривається пухким шаром снігу, як прокидається навесні, цвіте влітку та майоріє різноманітними барвами восени. Показати, як сходить сонце над Запорізькою Січчю та як ніч спускається на дніпровські пороги».

За словами фотографа, він не завжди знає, яке конкретне місце сфотографує наступного разу. Частіше буває, що вибирає певний краєвид, гуляючи островом.

«ЗАПОРІЗЬКА СІЧ»

По закінченні марафону Анатолій Волков сподівається зробити фотовиставку. Поки що всі свої роботи публікує на своїй сторінці у «Фейсбуці». Причому під кожною фотографією автор знімка описує історію того чи іншого місця.

Наприклад, знімок із Совутиною скелею Анатолій коментує так: «Є на Хортиці місце, де сповна можна відчути силу течії Дніпра і хоча б трохи відчути, як це — бути біля Дніпровських порогів. Під Совутиною скелею, особливо коли з Дніпрогесу спускають воду, сточи на невеличких каменях біля води, відчуваєш себе маленькою тріскою». Іншу скелю Волков підписав так: «Скеля Верхня Голова. Одна з найвідоміших на острові. Причин тому кілька. По-перше, це одне з можливих місць загибелі князя Святослава в 972 році. А по-друге, під цією скелею — легендарна Зміїна печера».

Фотографії та підписи під ними знайшли безліч відгуків серед користувачів соцмереж. Люди бажають автору проекту натхнення та терпіння на весь рік. А також дякують за можливість побачити неймовірно красиві краєвиди та дізнатись їхню історію.

Яна МІЛАНОВА, Запоріжжя. Фото Анатолія Волкова
Газета: