Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Дірка» від дружби

Про нові символи українсько-російських відносин. «День» пропонує свій варіант
26 січня, 2018 - 12:31
ФОТО З «ФЕЙСБУК»-СТОРІНКИ СЕРГІЯ МОРУГІНА

«Треба і в пеклі приятеля мати», — стверджує українська приказка. Але якщо хтось перетворює ваше життя на пекло, навряд чи ви назвете його другом. Нещодавно у «Фейсбуці» розгорнулась дискусія навколо Арки дружби народів у Києві. Нагадаємо, йдеться про скульптурну композицію на честь «об’єднання України з Росією», як назвали угоду, прийняту на Переяславській Раді у 1654 році. Відкриття монументу спочатку планували приурочити до ювілею утворення СРСР, але зрештою зробили це напередодні 65-ї річниці Жовтневого перевороту 1917 року, тобто 1982-го.

Задовго до агресії Росії проти України до пам’ятника ставилися з іронією. Його народні назви — «Веселка», «Ярмо», «Пам’ятник велосипедисту». Ще один варіант — «Бублик» — наштовхує на думку, що від тої дружби тепер залишилась сама «дірка».

Днями журналіст Сергій Моругін написав у «Фейсбуці»: «Я пропоную розрізати і розвести Арку дружби — до звільнення Донбасу та повернення Криму. Після повернення Криму так само символічно об’єднати дугу, але залишити шви — щоб наступні покоління пам’ятали. Це було би дуже символічно і політично правильно. Це перетворило би монумент на пам’ятник злочинам путінського режиму, віроломству та агресії. Під аркою можна встановити експозицію про російську агресію, фотографії загиблих, виставки-семінари скульпторів, проводити меморіальні акції. Це нагадувало би туристам, які там гуляють, про війну».


«ПАМ’ЯТНИК УКРАЇНСЬКО-РОСІЙСЬКІЙ ДРУЖБІ» / ФОТО ЄВГЕНА СТЕПАНЕНКА

У коментарях хтось розмірковував щодо нинішніх відносин України та Росії, хтось напівсерйозно розписував, як облаштувати такий пам’ятник технічно. Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович запостив у соцмережі колаж «Справжній пам’ятник українсько-російській «дружбі» — на ньому шматок арки знищено артилерійським снарядом. Це зображення, як і дискусія загалом нагадали про знімок Євгена Степаненка з XVIII Міжнародного фотоконкурсу «Дня» — «Пам’ятник українсько-російській дружбі». Травичка, дерева — пейзаж чимось нагадує київські пагорби, тільки відбувається це на Донбасі. І на передньому плані — величезний снаряд, «привіт» від терористів. Не фотошоп. Автор — безіменний російський «їхтамнєт».

Підготувала Марія ПРОКОПЕНКО, «День»
Газета: