Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Шанс на відвертість

16 липня, 2004 - 00:00

Досвід проведення попередніх виборчих кампаній показує, що не всі кандидати були зацікавлені у проведенні чесних виборів або, принаймні, нічого не робили для того, щоб вибори були чесними. Адже у цьому випадку усі кандидати, крім одного, мають визнати, що вони вибори програли. Негарно якось виходить для наших непотоплюваних партійних вождів. Зовсім інша справа, коли під час виборів були порушення, і можна до наступних виборів звертатися до свого обуреного електорату: мовляв, перемогу відібрали нечесним шляхом. Це дозволяє забезпечити довічне перебування партійних вождів біля керма створених ними партій.

Чи можна забезпечити проведення чесних виборів? Я вважаю, що можна. По-перше, зовнішнє середовище дуже сприятливе: світова спільнота однозначно дала зрозуміти, що гетьмана, який досягне вершини влади нечесним шляхом, воно не сприйме і горе-переможцю не залишиться нічого іншого, як гратися булавою у повній ізоляції. По-друге, передбачається участь великої кількості міжнародних спостерігачів. По-третє, чинний закон про вибори президента дозволяє створити просту, але дуже ефективну систему контролю, що забезпечує проведення чесних виборів, і залежить це передусім від кандидатів на пост Президента. Зокрема, кожен кандидат має можливість отримати підтвердження результатів голосування громадян і, у випадку неспівпадання офіційних результатів з даними отриманих протоколів, звернутися до суду.

У нас є усі можливості провести виборчу кампанію відкрито і дати можливість громадянам обрати главу держави цивілізовано, прозоро, показати усьому світу, що ми цивілізована європейська держава, а не якісь первісні люди, від яких потрібно відгороджуватися високим парканом.

Анатолій ШТАНЬКО, кандидат технічних наук, Київ
Газета: 
Рубрика: