Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

У пошуках коаліційного знаменника

8 вересня, 2006 - 00:00

Спікер Верховної Ради Олександр Мороз висловив надію на те, що після інтенсивної роботи експертів і робочої групи вже наступного тижня в парламенті буде оголошено про новий формат коаліції. Про це О. Мороз сказав у четвер на зустрічі із заступником держсекретаря США Деніелем Фрідом. Під час зустрічі спікер наголосив, що для нього принциповим є те, щоб фракція «Наша Україна» також увійшла до складу коаліції.

У свою чергу, «Наша Україна» в переговорах із представниками антикризової коаліції вимагатиме підписання нової угоди з обов’язковою зміною назви коаліції. Про це заявив постійний представник Президента в парламенті, член фракції «Наша Україна» Юрій Ключковський. «Наша Україна» не погоджується на приєднання до старої коаліції, а лише на створення нової — коаліції національної єдності, — сказав депутат. На думку Ключковського, це необхідне для того, щоб уникнути юридичних формальностей, яких так побоюються їхні комуністичні колеги по переговорах. Нагадаємо, що основна розбіжність між цими політичними силами лежить у визначенні коаліційного статусу. Комуністи виступають проти формування нової коаліції та вважають, що «Наша Україна» повинна приєднатися до нинішньої антикризової коаліції. Представники КПУ вважають: якщо слідувати нашоукраїнській логіці, то треба спочатку оголосити про розпуск антикризової коаліції, а потім створювати нову. Але в такому випадку, на думку комуністів, за цим може початися «новий відлік часу, нова кандидатура прем’єра-міністра тощо» (А. Мартинюк).

До пошуку спільного знаменника переговорники сподівалися прийти на вчорашньому ранковому засіданні експертів, що так і не відбулося. На вранішню зустріч з’явилися тільки представники Партії регіонів, СПУ, а також представники науково-експертного управління Верховної Ради. За повідомленням одного з експертів, причина неявки представників фракцій «Наша Україна» та КПУ невідома. Коментуючи цей факт, керівник інформдепартаменту «Нашої України» Тетяна Мокріді в інтерв’ю Інтерфаксу назвала його просто «організаційним непорозумінням». Вона пояснила, що «зранку в офісі відбулося засідання експертної групи, на якій обговорювали положення, які «Наша Україна» бачить у коаліційній угоді». «Сьогодні вони засідали окремо, щоб вийти на переговори з конкретними рішеннями», які згодом озвучив Юрій Ключковський. Він, опонуючи позиції комуністів, сказав: «Ми не бачимо тієї кризи, проти якої спрямована антикризова коаліція. А згідно з Меморандумом, підписаним одразу після Універсалу національної єдності, йдеться про коаліцію національної єдності та підписання нової угоди».

Із цим не згодні й соціалісти. Роз’яснюючи свою позицію, лідер фракції СПУ в парламенті Василь Цушко в інтерв’ю агентству «Главред» сказав: «Щоб не допустити відставки уряду та перепризначення прем’єра, ми повинні працювати в рамках розширення або об’єднання, а не створення нової коаліції. Тобто коаліція трьох політичних сил зберігається, як це і прописане в регламенті». Вихід із юридичного тупика пан Цушко бачить у слові «об’єднання»: «Це дасть змогу одночасно утворити новий формат коаліції та залишити легітимним прем’єра та уряд». До того ж, на думку депутата, представники «Нашої України» самі не хочуть, щоб їх підозрювали в бажанні щось розвалити. Оскільки, на думку політолога Вадима Карасьова, «Наша Україна стає «партією влади» — хоч об’єктивно і була такою, представляючи інтереси Президента, присутність міністрів в уряді отримує формальне правове підґрунтя» Але разом із тим, «Президент і його партія розділяє з іншими учасниками коаліціади весь тягар відповідальності за вирішення складних соціально-економічних, енергетичних і зовнішньополітичних питань. Президент стає істотно обмеженим у сенсі виконання своїх контрольних функцій — адже саме в антикризовій коаліції, на базі якої може бути створена коаліція національної єдності, зосереджена основна маса викликів і небезпек, які є компетенцією Ющенка. Чим у такому випадку можуть бути компенсовані ці мінуси, і чому Президент усе-таки наполягає на входженні НУ до коаліції? Не виключено, що певна ставка робиться на те, що створення широкої коаліції — це повна політична ізоляція БЮТ».

Лука ГРИНЕНКО
Газета: 
Рубрика: