Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

25 медалей

Завоювали українські школярі на міжнародних олімпіадах
1 листопада, 2003 - 00:00


Післязавтра призери міжнародних учнівських олімпіад 2003 року прибувають до Києва на урочистості з нагоди успішного літнього виступу у світових інтелектуальних змаганнях. Школярів-переможців та їхніх наставників вітатимуть у Маріїнському палаці члени уряду, видатні вчені й безпосередньо організатори акції, що представляють фонд соціального захисту матерів і дітей «Україна—дітям». До речі, такий захід з ініціативи фонду й Міністерства освіти та науки України в нашій країні проводитиметься вже вчетверте. Напередодні знаменної події «День» звернувся до завідувача відділу з питань роботи з обдарованою молоддю науково-методичного центру середньої освіти МОН України Бориса Кремінського (який очолює з 1996 року «вихід» українських команд на міжнародні олімпіади) з пропозицією розказати про особливості виступів наших школярів на міжнародній інтелектуальній арені.

— У яких учнівських олімпіадах брала участь Україна і яких результатів удалося досягти?

— Цього року українську команду представляли 26 школярів. 25 з них повернулися додому з медалями. Вони привезли три золоті, десять срібних і дванадцять бронзових нагород. Нині існує безліч інтелектуальних змагань — відкритих, міжнародних, державних, міждержавних... Однак на сьогодні тільки шість із них є загальновизнаними на світовому рівні. Про значущість таких змагань можна судити з кількості країн-учасниць. Наприклад, цього року в олімпіаді з математики брало участь 83 країни, з інформатики — 78, з фізики — 54 країни, з хімії — 59, з біології — 40, а з екології — 27. Щороку міняються країни, в яких проводяться змагання. Цього року наші найкращі математики їздили в Японію, знавці інформатики — в США, фізики — в Тайвань, хімії — в Грецію, фахівці в галузі біології — в Білорусь, а з екології — в Туреччину. Для України участь у подібних олімпіадах надзвичайно корисна.

— Що можна сказати про досягнення наших школярів порівняно з іншими країнами?

— Офіційно підбивати підсумки міжнародних олімпіад не заведено (винятком є лише математика). Адже важко сказати, що свідчить про кращі результати країни — одна золота медаль на команду чи три бронзові. Буває, що в якоїсь команди загальна сума балів досить велика, а медалей немає взагалі. Є й інший аспект, пов’язаний з прагненням організаторів не образити ті держави, що опинилися в числі останніх. Оголошуються тільки переможці, що спрямовано на позитивну оцінку результатів учасників, коли немає «відстаючих» і «двієчників», коли будь-який результат свідчить лише про досягнення й не підкреслює недоліки. Відомо, що Україна стабільно залишається в першій десятці найсильніших країн за результатами міжнародних олімпіад. Найкращих результатів добиваються країни Азії — Китай, Тайвань, Індія, Індонезія... Ця тенденція простежується з року в рік. Примикають до числа найкращих Сполучені Штати та Росія.

— Чим можна пояснити успіхи азійських країн?

— Ці держави нині переживають період бурхливого розвитку. Там велика увага приділяється розвитку освіти та вихованню в підростаючого покоління цілеспрямованості, як у навчальних закладах, так і в сім’ях. Високий рівень життя в Європі породжує певну заспокоєність не лише в дорослого населення, а й у молоді.

— Які українські навчальні заклади регулярно «постачають» нам міжнародних медалістів?

— Як правило, найбільше переможців міжнародних олімпіад готують викладачі навчальних закладів з поглибленим вивченням окремих предметів. Це Український фізико-математичний ліцей Київського Національного університету імені Тараса Шевченка, ліцей Харківської області, ліцей №27 Харкова та Києво-Печерський ліцей №171 «Лідер» у Києві. Вчені з Київського національного університету не шкодують часу й сил, щоб виявляти обдарованих дітей з глибинки, вони завжди відвідують усі районні олімпіади. Україна надзвичайно багата талантами, однак далеко не в усіх її школах є всі умови для повного розкриття й розвитку здібностей дітей.

Одна з суттєвих нагород для призерів і учасників міжнародних олімпіад — це зарахування без екзаменів у будь-який вуз країни, де профільним є «олімпіадний» предмет. А тим призерам і учасникам, які вибирають вітчизняний вуз, призначається ще й Президентська стипендія.

Людмила РЯБОКОНЬ, «День»
Газета: