Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

8 березня по-японськи

3 березня, 2006 - 00:00
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ

Сьогодні в Японії відзначають День дівчаток. На честь жіночого дня Країни Вранішнього Сонця в Києві відкрилася виставка традиційних японських ляльок. Це подарунок українським жінкам напередодні їхнього свята від співробітниць Японського посольства з Японії в День дівчаток.

День дівчаток, він же свято ляльок, він же Хіна мацурі — календарне свято, яке щорічно відзначається в Японії 3 березня. Японці вшановують своїх жінок із давніх-давен. До цього свята в кімнаті кожного японського дому, де є юні представниці прекрасної статі, виставляється ляльково-іграшкова міні-експозиція, прикрашена хісімоті (традиційними японськими солодощами) і квітами персикових дерев. Для неї вибирають не тих ляльок, якими грають діти, а особливих, які передаються з покоління до покоління як сімейні реліквії. Їх готують за день до свята, а після закінчення складають у ящики до наступного року. Ляльки домашньої японської виставки вважаються вищим виявом сімейного щастя та благополуччя. На святковому стенді в кімнаті дівчинки розташовуються ляльки, персонажі імператорської династії з усією своєю свитою. Вони розміщені по ієрархії: зверху — імператор й імператриця в церемоніальних костюма, потім наближені підлеглі. Всі фігурки мають своє символічне значення, навіть собачки в ногах лялькових людей означають вірність і відданість.

Цьому святу не одна тисяча років. Зародилося воно як обряд очищення від хвороб і злих духiв: людина дмухала на ляльку, обтирала їй хворі частини тіла, кидала в найближчу водойму. Обряд трансформувався. У більш пізні часи цих ляльок ставили на священну полицю разом із фігурками божеств і табличками з іменами предків. Чотири століття тому ця традиція переросла у фестиваль ляльок. Цього дня дочки з мамами одягаються у святковi кімоно, ходять одна до одної в гості, милуються іграшками, пригощають спеціально приготованими святковими традиційними солодощами й обмінюються подарунками. Японські чоловіки не балують цього дня своїх жінок, як у нас. Там у невимушеній формі святкових заходів дівчаткам прищеплюють правила хорошого тону, формують доброчесний характер і вміння бережно ставитися до цінних речей, стримуючи свої примхи.

Виставка безкоштовна й триватиме протягом березня в Українсько-японському центрі на проспекті Перемоги, 37 у приміщенні Бібліотеки КПІ.

Ганна МАЗІТОВА, «День»
Газета: