Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Афганістан: світ вирішує не ті проблеми

25 січня, 2002 - 00:00

«Я була розчарована тим, що на токійській конференції по Афганістану так мало приділяли уваги охороні здоров’я афганців», — поскаржилась віце-президент комітету з закордонних справ Європарламенту Емма Ніколсон, спеціальний посланець Світової організації охорони здоров’я в Афганістані, Пакистані, Ірані та районі Середземного моря. Для багатьох відкриттям стало те, що афганське населення практично вимирає від, здавалося б, несмертельних хвороб.

Після 23-х років конфліктів, політичної нестабільності, руйнування економіки і 3-х років суворих засух Афганістан має одну з найбідніших систем охорони здоров’я у світі. Кожен день 45 жінок вмирає від ускладнень при вагітності — тобто, за рік країна втрачає 16 тисяч жінок і, відповідно, таку ж кількість ненароджених малюків. Серед тих дітей, яким все ж пощастило народитися, до п’ятого дня народження не доживає одна чверть. У малюків виникають серйозні проблеми зі зростом: адже половина дітей до 5–ти років хронічно недоїдають, а кожна десята дитина практично голодує. Ослаблені діти не можуть протистояти хворобам, причому дитячу смертність чи інвалідність в двох третинах випадків спричиняють респіраторні інфекції, пронос, кір.

В Афганістані взагалі немає родин, які б не страждали від тих чи інших хвороб. Тільки нових випадків туберкульозу виникає щороку 72 тисячі, від цієї хвороби вмирає кожен рік 13 тисяч осіб, серед яких переважно молоді жінки. Крім того, тривала нестабільність далася взнаки і на психічному здоров’ї афганців. За оцінками експертів, до половини мешканців Афганістану страждають від проблем із психікою. 6 мільйонів афганців не мають взагалі доступу до медичних послуг. Внаслідок усіх цих бід рідко який афганець доживає до старості: країна має найнижчу у світі тривалість життя — жінки в середньому живуть 47 років, а чоловіки — 45.

Лікарні занедбані, багато медиків, які працювали раніше, залишили Афганістан у пошуках кращого життя. Світова організація охорони здоров’я вважає, що слід запровадити медичні програми з імунізації, запобігання туберкульозу, контролю за малярією й допомоги при вагітності й пологах. Нині афганки народжують в основному вдома, їм якщо й надають при цьому допомогу, то малоосвічені в медицині люди. СООЗ прагне забезпечити афганських породіль принаймні чистим медичним інструментарієм. Для вирішення найголовніших проблем афганської медицини Світова організація охорони здоров’я закликає надати Афганістану $60 мільйонів.

Наталія ВІКУЛІНА, Брюссель
Газета: