Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Атака на знання

«Живий щит» із українських інтелектуалів захищає «Українську енциклопедію» від виселення
25 листопада, 2009 - 00:00

Це була акція протесту проти рішення Київської міськради позбавити державне видавництво «Українська енциклопедія» приміщення. Біля п’ятиповерхового будинку в самому центрі Києва по вулиці Б. Хмельницького, 51а вишикувалися в ряд, взявшись за руки, представники української інтелігенції — поет Іван Драч, заступник голови товариства «Просвіта», письменник Василь Фольварочний, диригент Іван Гамкало, академік Академії мистецтв України Ростислав Пилипчик, видавці та редактори.

— Сесія Київської міськради 29 жовтня ухвалила рішення позбавити нас права оренди на приміщення, яке ми займаємо з 1958 року, — розказав «Дню» директор видавництва «Українська енциклопедія» Михайло Зяблюк. — Крім нас, за цією адресою розташовані також Пошуково-видавниче агентство «Книга Пам’яті України» та редакція дитячого журналу «Соняшник». Отже, вони також опиняться на вулиці. Виселення — це означає знищення. Як в короткий час знайти приміщення, куди подіти багатотомну бібліотеку, величезний архів, над яким працювало не одне покоління українських науковців та редакторів?

Нагадаємо, лише за останній час подібне свавілля київської влади пережили видавництва «Україна», «Здоров’я», «Мистецтво», «Техніка», «Музична України» та «Либідь», які були викинуті з центра міста на околиці в непристосовані приміщення. Ті, хто вийшов на захист «Української енциклопедії», добре пам’ятає також, як були знищені в столиці спеціалізовані книжкові магазини: «Поезія», «Мистецтво», «Передплатні видання», «Пропагандист», «Світогляд», «Спортивна книга», «Зміна», «Ноти», «Книга-поштою», «Технічна книга», «Книжковий світ», «Медична книга», «Планета»...

Щоб зупинити цю ситуацію, в січні цього року Верховна Рада ухвалила Постанову «Про запровадження мораторію на виселення редакцій друкованих засобів масової інформації, закладів культури, в тому числі бібліотек, видавництв, книгарень, підприємств книгорозповсюдження». Держкомтелерадіо, в підпорядкуванні якого державні видавництва, терміново розробив та подав на розгляд Кабінету Міністрів України проект закону України «Про заборону виселення редакцій друкованих засобів масової інформації, закладів культури, у тому числі бібліотек, видавництв, книгарень, підприємств з розповсюдження книг та преси із займаних ними на законних підставах приміщень державної та комунальної власності, а також знесення існуючих кіосків з продажу друкованих засобів масової інформації».

Але навіть чинне законодавство не зупиняє київську владу. Тепер на терезах опинилося Всеукраїнське державне спеціалізоване видавництво «Українська енциклопедія» ім. М. Бажана — єдина в Україні науково-енциклопедична установа, яка заснована ще 1927 року. За роки свого існування вона випустила понад 200 назв універсальних та галузевих енциклопедій, енциклопедичних довідників і словників. Завдяки цьому видавництву Україна увійшла до кола 25 країн світу з власною універсальною енциклопедією.

— Ми отримали офіційну відповідь від Київської держадміністрації за підписом Ірени Кільчицької, — говорить в. о. голови Держкомтелерадіо Олег Наливайко, — в якій пояснюється, що дії Київради стосовно позбавлення «Української енциклопедії» права оренди «продиктовані інтересами громади»...

Приводом позбавити видавництво права оренди стала заборгованість орендної плати. Сталося це через те, що видавництво працює за держзамовленням. Цього року «Українська енциклопедія» має видати чотири книги в рамках бюджетної програми «Українська книга», але, на жаль, фінансування програми почалося лише в листопаді. Сьогодні на рахунку видавництва вже є півмільйона гривень, видавництво має можливість сплатити гроші за оренду, опалення. Але, виявляється, не це є головним. Головне — позбавити приміщення, яке є для когось ласим шматком.

Хто ж має намір зайняти будівлю, де поки що міститься «Українська енциклопедія»? Про «благодійників» відомо небагато. Сайт Мін’юсту повідомляє, що благодійний Фонд «Здоров’я майбутнього» зареєстровано 18.03.05. За дивним збігом обставин нині його офіс розташовано за адресою Довженко, 3 — у приміщенні ДАК «Укрвидавполіграфія». А ще працівники фонду люблять дітей і книгу — вони є співзасновниками акції «З книгою — до дітей!» Пояснити, що планує розмістити фонд на чотирьох поверхах будівлі в центрі міста, його президент Ганна Платок не може.

Учасники акції підписали звернення до керівників держави, в якому вимагають зупинити рейдерську атаку на видавництва. Серед тих, хто першим поставив свою підпис — Дмитро Павличко, Петро Тронько, Юрій Шемшученко, Михайло Сікорський, Борис Олійник, Іван Дзюба, Ігор Юхновський, Костянтин Ситник... Цей список є відкритим для кожного, хто хоче захистити «Українську енциклопедію».

Світлана БОЖКО. Фото Костянтина ГРИШИНА, «День»
Газета: