Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Бельгійська «нота» Черкасам

19 грудня, 2002 - 00:00

Сьогодні у приміщенні Черкаського драматичного театру відбудеться благодійницький концерт класичної музики. У програмі концерту прозвучать твори Вівальді та Баха. Партію фагота буде виконувати Надзвичайний та Повноважний Посол Королівства Бельгії в Україні пан П’єр-Клеман Дюбюїссон. Перед виїздом до Черкас пан ДЮБЮЇССОН поділився з читачами «Дня» тонкощами цієї музичної акції.

— Як виникла ідея взяти участь у цьому концерті?

— Цей концерт організовано з метою привернути увагу жителів Черкас до акції, яка проводиться пані Марі- Франс Барб’є-Маті, котра займається розвитком партнерства між провінцією Арлон у бельгійському Люксембурзі, Великим Герцогством Люксембург та містами Сміла і Черкаси. Це партнерство включає допомогу лікарням, зокрема, дитячій травматології, політехнічному факультету і філологічному ліцею. Воно передбачає також обмін між Бельгією і Україною лікарям и та школярами. Це дуже гарний проект, оскільки він є абсолютно неприбутковим: ніхто не намагається збагатитися фінансово — він справді заснований на щедрості і дружбі. Саме з цим настроєм я зі своїми двома бельгійськими друзями — професійними музикантами — зіграємо з Черкаським камерним оркестром. Я хочу, щоб у нас зав’язалися дружні стосунки.

— Як часто ви виступаєте на великій сцені?

— Досить рідко. Я не маю наміру розвивати цю діяльність. Для мене набагато важливіше, щоб музика була ідеалом, який дозволяє розвивати справжню дружбу, засновану на щирих почуттях.

— Чи давно ви музикуєте?

— Я займаюся музикою з шести років.

— Творам яких авторів ви віддаєте перевагу? Чи пишете музику самі?

— Мене цікавить будь-який композитор, який пише гарну музику. Я дуже люблю симфонічну музику і оперу, але в камерній музиці неминуче значно глибше спілкування, оскільки вона вимагає спільного підходу до виконання. Сам я не пишу музику, бо не маю для цього потрібної освіти.

— Ваші різдвяні побажання читачам «Дня».

— Нехай Україна розвивається гармонійно, щоб її люди отримали доступ до кращого життя, зберігши при цьому свої якості, які мені відомі: щедрість і мудрість серця.

Володимир ДЕНИСЕНКО, «День»
Газета: