Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Без паніки!

Кореспонденти «Дня» з’ясовували реальний рівень загрози землетрусу в Україні
12 березня, 2010 - 00:00

Паніка щодо можливих землетрусів, що підігрівається недобросовісними ЗМІ, в Україні зростає. Два дні тому в нічний час студентів, які живуть у кількох одеських гуртожитках, вигнали на вулицю. Адміністрації гуртожитків помилково здалося, що сталися підземні поштовхи. Причиною таких настроїв став не лише руйнівний землетрус у Туреччині, до якої — лише море перепливти.

Багато шуму наробили прогнози румунських учених. У Румунському інституті фізики землі стверджують, що гірський масив на межі з Україною має майже таку ж саму активність, як у Чилі, потужний землетрус тут може статися в будь-який час. Небезпека нависла над так званою зоною Вранча, що — на кордоні України та Румунії у Карпатах.

За силою новий землетрус у «зоні Вранча» буде потужніший, ніж стихія 1977 року, тоді в Бухаресті загинули 15 тисяч осіб. «Епіцентр буде глибоко в землі, і чим глибше — тим потужніший буде землетрус. Відчують його навіть у Москві!», — упевнений директор Румунського інституту фізики землі Георге Мермуряну.

Небезпека для України криється в її ѓрунті.

Магнітуда у шість балів за шкалою Ріхтера на кордоні з Румунією може вилитися у вісім-дев’ять балів за дванадцятибальною шкалою, майже як на Гаїті. Румунські фахівці вважають, що з усіх обласних центрів найгірше буде саме Одесі.

Але місцеві фахівці більш стримані в прогнозах. «В Одесі серйозні землетруси до восьми балів можливі раз на тисячу років, а понад вісім — один раз на 5000 років», — зазначає декан геологічного факультету ОНУ імені Мечнікова Євгеній Черкез.

«Землетруси в три-чотири бали для одеських будівель не страшні, — каже начальник управління з питань охорони об’єктів культурної спадщини Одеської міськради Володимир Мещеряков. — Нові житлові комплекси теж встоять — їх узагалі будують з урахуванням семибальної сейсмічності. Ті об’єкти, що будуються і розробляються, проходять експертизу. Вони передбачені для подібних землетрусів. Сім балів — для нас це маловірогідний землетрус, а три-чотири бали — ті, що в нас можливі, не нанесуть істотного збитку».

Геологи зазначають, що потрібно хвилюватися не про руйнування будинків безпосередньо від землетрусів, а про підтоплення, що саме й може викликати сейсмоактивність. Із кожним роком підземні води піднімаються все вище і вище. Це пов’язано з витоком із водопровідних та каналізаційних труб, теплотрас, із відсутністю зливної каналізації, а найбільше з тим, що будівельники не враховують природні закономірності, неправильно планують будівельні роботи.

«Понад сто років тому, споруджуючи будинки з черепашнику, видобутого на місці своїх будівельних ділянок, одесити й не підозрювали, що готують для нащадків пастку. На місці видобування каменя з’являлися катакомби — штучні підземні порожнечі, різні за глибиною та напрямками. Їхня протяжність — близько 15 кілометрів. Не меншу небезпеку несуть у собі покинуті підвали завглибшки до 15 метрів, розташовані під старими будинками. У цих давніх сховищах теж скупчуються підземні води, через що осідають будинки», — зауважив експерт інженерної геології Микола Батраков.

Так, провалилися і починають провалюватися багато будинків в історичному центрі. Ще одним неприємним сюрпризом стали підземні порожнечі природного походження. Утворюються вони так: ѓрунтові води вимивають у вапняку печери величезних розмірів.

Колишній науковий консультант міського управління інженерного захисту Валерій Донченко розповів, що ще в 70-ті роки була розроблена схема водопониження. І зараз за цією схемою бурять свердловини і відкидають воду в глибший шар ѓрунту — вапняк. Але такі свердловини не панацея. Потрібно створити службу інженерно-геологічного моніторингу, яка розробляла б карту комунікацій, вивчала стан житлових будинків, сейсмічність. Учені кафедри інженерної геології ОДУ стверджують, що через специфічні геологічні процеси щорічно на п’ять міліметрів піднімається рівень води в морі. За час існування Одеси, тобто всього за 200 років, море забрало в суші 700 га землі. На думку учених, приблизно через п’ять тисяч років земля піде під воду. І місто таки перетвориться на Венецію. Адже саме з цим містом так люблять порівнювати «Чорноморську перлину».

ДО РЕЧІ

Наш кримський кореспондент звернувся за коментарем щодо загрози землетрусу для півострова до голови Експертної ради з оцінки сейсмічної небезпеки і прогнозування землетрусів Белли ПУСТОВІТЕНКО:

— Хочу відразу заспокоїти — немає прямого зв’язку між сейсмічною активністю в південній частині Чорноморської тектонічної плити і Кримом, який розташований у її північній частині. Там є свої вузли сейсмічної активності, що практично не впливають на ситуацію в Криму. За законами природи, накопичення сейсмічної напруженості землетрусу інтенсивністю у вісім балів у нашій місцевості можуть бути приблизно раз на 500 років, а інтенсивністю у дев’ять балів — і до цієї зони відноситься лише вузька смужка вздовж Південного берега Криму! — раз на 1000 років. Останній великий землетрус магнітудою вісім балів у Криму був, як відомо, у вересні 1927 року, і з того часу в нас проходить природний сейсмічний процес, що характеризується періодичним накопиченням і періодичним зниженням сейсмічної напруженості. У нас продовжується нормальна фонова сейсмічна активність. Щорік у Криму відбуваються сотні слабких землетрусів, що реєструються лише приладами. Раз на кілька років відбуваються середні землетруси, інтенсивністю два-чотири бали, цього вистачає, аби їх відчули люди. Кримчани пам’ятають такі землетруси 1990 і 1998 років, у квітні 2009 року.

Фахівці-сейсмологи в Криму постійно за допомогою відповідних приладів відстежують стан сейсмічної напруженості, реєструють усі коливання, і я повинна сказати, що в нашому сейсмічному полі не відбувається подій, які могли б свідчити про загрозу землетрусу або провіщали б яку-небудь небезпеку. У тектонічній системі, в якій розташований Крим, поки що немає ознак наближення сильного землетрусу.


Микола СЕМЕНА, Сімферополь

Богдан ДИМОВСЬКИЙ, Одеса
Газета: