Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Беззахисна дипломатія

Грабіжники напали на українське посольство в Бразилії, яке вже рік ніхто не охороняв
31 серпня, 2002 - 00:00

Українське посольство в Бразилії у четвер увечері зазнало нападу грабіжників. Бандити погрожували дипломатам вогнепальною зброєю й «намагалися заволодіти засобами дипломатичного представництва», — повідомила прес-служба Міністерства закордонних справ України. «Співробітники української місії заблокували вхід до службових приміщень, викликали поліцію й намагалися нейтралізувати нападників, однак їм не вдалося цього зробити», — передає інтернет-сайт МЗС. На місце події прибули представники бразильської поліції та керівник протоколу міністерства закордонних справ Бразилії, який висловив жаль з приводу інциденту. Розпочато слідство, особи нападників встановлюються. Детальнішою інформацією про обставини інциденту до вчорашнього вечора МЗС України не володіло.

Як стало відомо «Дню» з компетентних джерел, працівники нашого посольства до приїзду поліції оборонялися від грабіжників самотужки, тому що більше це було нікому робити. Майже рік посольство України в Бразилії не мало жодної охорони. Після терактів у США 11 вересня бразильська влада зосередила основну увагу на охороні посольств Сполучених Штатів, Ізраїлю та ще кількох країн, при цьому знявши поліцейські пости з багатьох дипломатичних представництв, у тому числі — українського. З позавчорашнього дня поліцейський пост у нашому посольстві було відновлено. Українських дипломатів запевнили, що тепер їхньою безпекою опікуватимуться тривалий час.

У Києві до Міністерства закордонних справ викликали тимчасового повіреного у справах Бразилії в Україні, якому було висловлено протест з приводу інциденту. Увагу бразильського дипломата звернули на необхідність забезпечення належного рівня охорони української місії відповідно до міжнародних норм та правил. Українська сторона вимагає негайно провести розслідування й надати їй інформацію про його результати. Міністр закордонних справ України Анатолій Зленко дав жорсткі вказівки дипломатичним і консульським установам України за кордоном посилити безпеку працівників місій та державного майна. Як саме співробітники українських посольств і консульств повинні посилювати власну безпеку та безпеку державного майна, у МЗС учора не повідомили. Як бачимо, у наших дипломатів уже є досвід самооборони...

Варвара ЖЛУКТЕНКО, «День»
Газета: