Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Біблійна історія у фресках

Капела Джотто вперше в Україні!
18 червня, 2009 - 00:00
ФОТО КОСТЯНТИНА ГРИШИНА / «День»

У Національному заповіднику «Софія Київська» представлено унікальний витвір мистецтва — зменшену копію капели дельї Скровеньї з Падуї. Фресковий розпис цієї відомої на увесь світ пам’ятки початку XIV століття виконаний видатним італійським живописцем Джотто ді Бондоне. Його вважають передвісником епохи Відродження. Особлива заслуга живописця в тому, що він вийшов за межі середньовічного канону, де людей зображали аскетично, ба навіть неприродно. Над розписом фамільної церкви заможного купця Енріко Скровеньї Джотто працював впродовж двох років. Як результат — втілення біблейської історії, зокрема, новозавітної (недаремно ж ті фрески називають оповідями). Серед найбільш визначальних сюжетів в історії людства відтворено: з’явлення ангела Гавриїла Діві Марії, народження Дитятка Ісуса, хрещення Ісуса в Йордані, чудо Сина Божого, Страсті Христові, розп’яття, воскресіння та вознесіння Христа... У Києві можна оглянути фотографічне зображення згаданого фрескового розпису (масштаб — 1:4) у вигляді маленької церковці. (Автор проекту — Джорджо Деганелло).

«Київ — тридцять перша столиця, куди ми привезли експозицію, — розповідає Убальдо Лонарді, президент агенції з розвитку туризму міста Падуя. — Також зараз копію каплиці дельї Скровеньї оглядають у Ріо-де-Жанейро та Єрусалимі. До речі, в українській столиці демонструється найновіша репродукція, у той час як у Єрусалимі — найперша, яка за обсягом дещо менша. Наприклад, у фресках використано колір blue Giotto (синій колір, який використовував тільки Джотто). І в копії, привезеній до Києва, він майже відповідає оригіналу. Сподіваємося, що виставка сподобається українцям, а декого навіть надихне на поїздку в Італію — щоб побачити автентичний твір».

«Я вперше познайомився з творчістю Джотто років із двадцять тому, — ділиться враженнями Сергій Груздо, заступник начальника управління реставрації Міністерства регіонального розвитку України. — І ця копія капели дельї Скровеньї справила фантастичне враження! На мою думку, це — більш сакральне мистецтво, ніж творчість Леонардо да Вінчі або Мікеланджело. Годі було думати, що такий шедевр можна буде побачити в Україні! Звичайно, спасибі Італійському інституту культури в Києві. Це дуже значуща подія, на зразок, скажімо, виставки картин французьких імпресіоністів, що свого часу експонувалася в українській столиці. Єдине, чого боюся, аби вона не пройшла непомітно. Мовляв, копія, чого іти на неї дивитися. Але важливо бачити не копію, а народження генія».

P. S. Виставка триватиме до 16 липня.

Надія ТИСЯЧНА, «День»
Газета: