Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Білі плями» в справі про вбивство

7 травня, 1999 - 00:00

У Москві закінчився судовий процес над шістьма звинувачуваними у вбивстві президента Федерації хокею Росії Валентина Сича. Трагедія сталася в квітні 1997 року.

Після двомісячного розгляду суд визнав усіх винними у скоєнні злочину, засудивши п'ятьох із них, включаючи головного організатора вбивства Олександра Артем'єва і безпосереднього виконавця В'ячеслава Пчелінцева, до тривалих строків позбавлення волі. Так, колишнього суддю республіканської категорії з хокею Артем'єва засуджено до 15 років, а колишнього офіцера російської армії Пчелінцева — до 19 років позбавлення волі в таборі суворого режиму. Було задоволено й цивільний позов удови вбитого Валентини Дмитрівни, яка внаслідок нападу отримала серйозні вогнепальні поранення i стала інвалідом II групи. Суд зобов'язав підсудних відшкодувати їй завдану моральну й матеріальну шкоду. Прокурор вимагав для головних винуватців злочину найсуворішого покарання — довічного ув'язнення, бо в Росії скасовано смертну кару. Зазначимо, що Артем'єв не визнав себе винним у вбивстві Сича, а його адвокат Валерій Рябінін заявив журналістам, що має намір оскаржити вирок. Останній, не заперечуючи причетність свого підсудного до справи, намагається виправдати його величезними сумами грошей, цію хокею під час керівництва Сича й поділися невідомо куди. «За посаду голови хокейної федерації завжди йшла гостра боротьба, — заявив Рябінін. — Справа в тому, що 1993 року був виданий указ президента про протекціоністську діяльність у галузі спорту Росії, згідно з яким від мита звільнялися деякі товари, зокрема горілка й тютюн. Під час розслідування справи щодо вбивства Сича було проведено документальну ревізію фінансової діяльності Федерації за час перебування Сича на цій посаді. Внаслідок ревізії документально встановлено, що нестача становила 99 мільйонів 478,4 тис. рублів (приблизно $ 16,5 млн.). Як бачимо, шалені гроші проходили через цей громадський орган і поділися невідомо куди».

Ще одне питання, що спричинило пожвавлене обговорення, — це можлива причетність до вбивства колишнього президента Міжнаціональної хокейної ліги Роберта Черенкова. Взятий під варту в серпні 1997 року, а потім випущений за станом здоров'я на волю, він проходив на процесі як свідок, хоч Артем'єв та інші підсудні вказували на причетність Черенкова до організації змови. Однак суддя дав зрозуміти, що притягнення Черенкова до кримінальної відповідальності може відбутися тільки в тому випадку, якщо відкриються нові факти.

Олександр ГОНЧАРУК, «День»
Газета: