Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Благі наміри ведуть до... добробуту?

28 квітня, 2000 - 00:00

Виконання програми діяльності уряду «Реформи для добробуту» планується обговорити сьогодні на засіданні всіх комітетів Кабміну. Про це заявив перший віце-прем’єр-міністр Юрій Єхануров (УНІАН). За його словами, урядові комітети провели на цьому тижні засідання, на яких було розглянуто заходи щодо забезпечення виконання урядової програми. Одночасно готується лист прем’єра Віктора Ющенка до керівництва ВР з аналізом співпраці уряду і парламенту за останні місяці. Також уряд готує перелік документів, які парламент має прийняти найближчим часом. Зокрема, йдеться про Податковий кодекс, при підготовці якого уряд, за словами Ю.Єханурова «бере на себе організаційну частину».

Разом з тим труднощі із запровадженням налагодженої взаємодії уряду і парламенту, як і колись, залишаються, за термінологією міністра економіки Сергія Тигипка, істотним «політичним ризиком» для виконання урядової програми. Список нереалізованих заходів з виконання програми відкривається невиконаним пунктом номер один: «Підписання Меморандуму про співпрацю та солідарну відповідальність ВР і Кабміну», у якому, на думку уряду, мають бути закладені механізми співпраці з парламентом.

Директор Інституту трансформації суспільства Олег Соскін вважає, що виконання урядової програми в існуючих умовах у принципі є дуже проблематичним: «Попри те, що уряд заявив про необхідність розробки конкретних заходів з виконання Програми, ці заходи насправді носять чисто формальний характер. Там написано: ухвалити закон, постанову, рішення, дати вказівку тощо. Навіть більше, у мене складається враження, що апарат Кабміну на сьогодні абсолютно недієздатний — за 150 днів цього уряду практично нічого не зроблено для конституційно-інституційних реформ.

Співпраця уряду з парламентом з виконання програми передбачає, що після прийняття програми мають бути запущені конкретні механізми для її виконання. А розробка і здійснення цих механізмів так чи інакше вступає у суперечність з інтересами певних фінансово-політичних груп. Яким чином їх об’єднати?

І останній момент — попри те, що уряд проголосив у програмі курс на асоційоване членство у Євросоюзі, Кабмін Ющенка в енергетичній сфері, у сфері приватизації орієнтований виключно на співпрацю з Росією. Ця дуже велика суперечність практики діяльності уряду і програмних тверджень».

Андрій МИСЕЛЮК, «День»
Газета: