Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Бойко, Конєв, Філіпчук, Рогоза, Понамарчук

19 грудня, 2001 - 00:00

Саме такий вигляд має перша п’ятірка виборчого блоку «Народний рух України», щоправда, ще не ухвалена з’їздом. Останній відбудеться десь між 5 та 29 січня наступного року. Таку інформацію надав Дмитро Понамарчук у вівторок на прес-конференції «Чому соратники Чорновола йдуть у виборчий блок «Народний Рух України», приуроченій до 64-ї річниці від дня народження В’ячеслава Чорновола. Присутні на прес-конференції ветерани Руху, керівники обласних організацій НРУ задекларували свій намір вступити у виборчий блок «НРУ», зберігаючи таким чином назву партії та продовжуючи справу Чорновола, який, на думку політичного координатора «НРУ» Сергія Конєва, ніколи не заповідав нищити Рух.

Голови обласних організацій аргументують такий крок тим, що цей блок став на захист імені партії-легенди — політичної сили, яка може відстоювати національні інтереси України. За словами голови Одеської обласної організації НРУ Галини Могильницької, вони не хочуть, щоб Рух розчинився в політичному спектрі, та не можуть йти на вибори в «ідеологічно розмитій структурі». Звинувачення у порушенні статуту, які можуть бути висунуті у зв’язку з невиконанням ними рішень з’їзду, що ухвалив рішення щодо входження в блок Ющенка, потенційні члени блоку «НРУ» вважають безпідставними. Адже, відповідно до того ж статуту, Народний Рух повинен мати свою фракцію в парламенті, яку очолював би голова партії. Тому виходить, що статуту суперечать якраз рішення, прийняті недавнім з’їздом партії Удовенка.

Відповідаючи на запитання журналістів — чи виконує ВБ «НРУ» замовлення Банкової, відбираючи голоси у Ющенка?, — Дмитро Понамарчук заявив, що йдеться не про «держзамовлення», а про бажання запобігти відкиданню Руху на політичний маргінес. І додав, що АП, певне, дуже пишається «авторством» цього проекту, яке їй приписують ЗМІ. Що ж до наявності у першій п’ятірці «НРУ» відомого за телевізійним проектом «Колір ночі» Юрія Рогози, то блок, за словами Понамарчука, має право включити до свого списку безпартійного. Не приховуючи свого задоволення, Сергій Конєв додав, що тішиться наявністю у блоці такої незаангажованої людини, яку можна назвати романтиком рухівського взірця.

Слід зазначити, що на прес-конференції не було повідомлено офіційної кількості членів обласних організацій, які вийшли з партії Удовенка і вступили в «НРУ». Але констатувалося, що йдеться «про переважну більшість». За словами Сергія Конєва, будь-яка агітація та тиск на членів обласних організацій відсутні: «Це особистий вибір кожного, і ми нікого не підштовхуємо до цього кроку». Про своє входження до «НРУ», зі слів Конєва, заявили лідери трьох регіональних організацій партії Удовенка: Київської обласної, Черкаської міської та Одеської і Дніпропетровської обласних організацій.

Дмитро ЖИРЕНКО
Газета: